Veroilmoitus- Mitä asioita veroilmoituksessa tulee huomioida?

Veroilmoitus

Mikä on veroilmoitus?

Veroilmoituksen perusteella määräytyvät verot valtion, kunnan, kirkon sekä muiden tahon osalta. Verohallinnolle tulee yksityishenkilön, yrityksen kuin yhteisönkin ilmoittaa tulot sekä omaisuus. Veroilmoituksestasi näet, kuinka paljon sinulle on luvassa veronpalautuksia sekä sen, joudutko maksamaan jäännösveroa. Veroilmoitus tulee postitse esitäytettynä, joka tulee tarkistaa.

Esitäytettyyn veroilmoituksen on jo valmiiksi merkitty merkinnät tuloistasi ja verotuksestasi. Jos tiedot ovat oikein eikä verovähennyksiä tarvitse lisätä, ei ilmoitukselle tarvitse tehdä mitään. Jos verovähennyksiä tai korjattavaa ilmenee, tulee muutokset tehdä ennalta ilmoitettuun päivämäärän mennessä joko paperilomakkeella tai Verohallinnon sähköisessä palvelussa.

 

Miten veroilmoitukseen tehdään korjaukset?

Suurin osa tekee veroilmoitukseen liittyvät korjaukset verkossa. Halutessaan Verohallinnon sivuilta voi tulostaa paperilomakkeen täyttämistä ja lähettämistä varten. Esitäytetty veroilmoitus saapuu postitse kotiin ja ilmoitus löytyy myös esitäytettynä Verohallinnon sähköisestä palvelusta, Omaverosta.

Vaikka veroilmoitus on jo valmiiksi esitetäytetty, tulee jokaisen tarkistaa tiedot. Esitäytettyä veroilmoitusta on mahdollista muuttaa, mikäli siinä havaitsee puutteita tai virheitä. Mikäli muutat veroilmoituksen tietoja, saat lokakuun loppuun mennessä uuden verotuspäätöksen. Uudessa verotuspäätöksessä on uudet veronpalautuksen tai jäännösveron määrät ja veron maksupäivät.

Verohallinto on saanut 1.1.2019 alkaen tulorekisterin kautta palkkatietosi, palkkiot, luontoisedut sekä muun muassa kulukorvaukset, joten näitä veroilmoitukseen ei tarvitse erikseen ilmoittaa. Jos kuitenkin huomaat puutteita näissä kohdissa, ilmoita korjaukset Omaveron kautta.

Tarkista ja tee mahdolliset korjaukset;

  • Tarkista, että veroilmoitus sisältää oikeat tiedot.
  • Jos tiedot ovat kunnossa, sinun ei tarvitse tehdä mitään.
  • Korjaa tarvittaessa puuttuvat ja virheelliset tiedot netissä tai erillisellä lomakkeella.
  • Ilmoita myös verovähennyksistä.
  • Palauta korjattu veroilmoitus määräpäivään mennessä.
  • Korjaukset voi tehdä joko paperilomakkeella tai OmaVero-palvelussa.

 

Mitä verovähennyksiä veroilmoitukseen voi merkitä?

Pääsääntöisesti Verohallinto on jo lisännyt esitäytettyyn lomakkeeseen tiedot, joista voit saada verotuksessa vähennyksiä. Verohallinto tekee osan vähennyksistä automaattisesti, mutta osa sinun täytyy ilmoittaa itse. Vähennysten tekeminen auttaa säästämään veroissa, joten veroilmoituksen kannattaa mahdolliset muutokset tehdä.

Tyypillisesti korjauksia tulee tehdä matkakustannuksiin (vähennys asunnon ja työpaikan välisistä kuluista), tulonhankkimismenoista sekä kotitalousvähennykseen tai työasuntovähennykseen. Näiden lisäksi puutteita ilmoituksessa voi olla vuokratuloissa, luovutusvoitoissa tai luovutustappioissa sekä pääomatuloissa.

Hyvä on tarkistaa myös, onko henkilötiedot ajan tasalla, tilinumero oikein sekä asuntolainan korot huomioitu laskelmissa. Myös alaikäisten lasten määrä on saattanut laskea tai kasvaa. Kaikki verovähennykseen oikeuttavat vähennykset näet Verohallinnon sivuilta.

Näitä verovähennyksiä yleensä merkitään esitäytettyyn veroilmoitukseen:

Kotitalousvähennys 

Kotitalousvähennyksen oikeuttavaa työtä on esimerkiksi, kun ostat työtä kotiisi. Tähän lasketaan siivouspalvelun tarjoama siivous kotonasi, lastenhoitaja palkkaaminen kotiisi, asuntosi remontoinnista aiheutuvat työntekijän työtunnit tai tietokoneen asennuspalvelu. Kotitalousvähennyksen enimmäismäärä on 2250 euroa henkilöä kohden. Omavastuu on 100 euroa vuodessa.

Matkakulut

Työn ja kodin välisen liikennöin matkakulut voi vähentää verotuksessa. Omavastuu on 750 euroa. Omavastuuosuuden ylimenevästä osuudesta saat matkakuluvähennyksen.
Ilmoita kuitenkin Verohallinnolle matkakulut kokonaisuudessaan vuoden ajalta, älä tee vähennyksiä itse.

Tulonhankkimismenot

Tulonhankkimisvähennyksesi katsotaan työhuonevähennys, omat työkalut ja ammattikirjallisuus. Tulonhankkimismenot vähennetään palkkatuloista ja ne pienentävät verotettavan ansiotulon määrää. Jos saat palkkatuloja, saat automaattisesti 750 euron vähennyksen.

Asuntolainan korkovähennys

Asuntolainasta maksetun koron voi vähentää verotuksessa joko osittain tai kokonaan. Jotta vähennykseen on oikeutettu, tulee asunnon olla perheen vakituisessa käytössä.

 

Mikä on jäännösvero?

Jäännösverosta puhutaan kansankielessä mätkyinä.

Mätkyjä tulee maksettavaksi, jos olet vuoden aikana maksanut liian vähän veroja. Jos esimerkiksi vuoden aikana palkkatulosi ovat olleet suuremmat maksettavaan veroon nähden verottaja tasaa tilanteen veroilmoituksen laskelmissa ja sinulle tulee jäännösveroa maksettavaksi.

Oma verokortti kannattaa tarkistaa hyvissä ajoin ajan tasalle, jotta verokortissa oleva vuosituloraja ei ylittyisi. Tulorajan muutokset voit tehdä helposti Omaveron kautta tai soittamalla Verohallinnon asiakaspalveluun.

 

Voiko veronpalautuksen saada ennakkoon?

Veronpalautusta Verohallinnon puolesta ei voida maksaa ennakkoon. Veronpalautuksen voi kuitenkin saada ennakkoon siten, että lainaa rahan ulkopuoliselta rahoittajalta ja veronpalautuksen maksupäivän jälkeen maksaa lainan takaisin.

Palvelumme kautta voi hakea veronpalautusta ennakkoon 1000 – 60 000 euroa. Rahoitusta haetaan maksuttomalla lainahakemuksella. Hakemuksen lähettämisen jälkeen kilpailutamme lainan noin 25 eri pankin ja rahoituslaitoksen kesken. Lainatarjousten perusteella voit päättää, miltä lainantarjoajalta haluat ottaa veronpalautuksen ennakkoon. Veronpalautus ennakkoon voi olla suuri taloudellinen apu tilanteessa, jossa veronpalautussummaa ei ole vielä tullut tilille, mutta rahalle olisi jo tarvetta.

 

Mistä tiedän, saanko veronpalautuksia?

Veroilmoituksestasi näet veronpalautuksen määrän sekä milloin mahdollinen veronpalautus maksetaan ilmoittamallesi pankkitilille. Muista ilmoittaa tilinumerosi hyvissä ajoin, niin saat veronpalautuksen tilillesi maksupäivänä. Maksupäivän näet verotuspäätöksestäsi sekä Omaverosta. Kun ilmoitat tilinumeron Omaverossa ajoissa, saat veronpalautuksen tilillesi ajallaan.

Veroilmoituksestasi näet myös, jos joudut maksamaan jäännösveroa eli mätkyjä. Määrä sekä maksupäivät ilmoitetaan veroilmoituksessa. Voit tarkistaa tiedot Omaverosta.

Jos teet muutoksia veroilmoitukseen, päivämäärät ja summat saattavat muuttua.

Usein kysyttyä aiheesta: Veroilmoitus

Mitä tietoja tarvitsen veroilmoituksen täyttämiseen?

Tarvitset tiedot tuloistasi, vähennyksistäsi ja mahdollisista muista verotukseen vaikuttavista asioista. Esimerkkejä tarvittavista tiedoista ovat palkkatulot, eläkkeet, pääomatulot, asuntolainan korkovähennykset, työmatkakulut ja mahdolliset lahjoitukset.

Voinko tehdä veroilmoituksen sähköisesti?

Kyllä, suurin osa veroilmoituksista tehdään nykyään sähköisesti OmaVero-palvelussa. Se on nopea ja helppo tapa täydentää ja lähettää veroilmoitus.

Mitä vähennyksiä voin tehdä veroilmoituksessa?

Voit tehdä useita erilaisia vähennyksiä, kuten työmatkakuluja, kotitalousvähennyksiä, asuntolainan korkovähennyksiä ja tulonhankkimisvähennyksiä. Tarkemmat tiedot vähennyksistä löydät Verohallinnon verkkosivuilta.

Mitä teen, jos en saa tehtyä veroilmoitusta ajoissa?

Jos et pysty tekemään veroilmoitusta ajoissa, ota yhteyttä Verohallintoon mahdollisimman pian. Joissain tapauksissa voit saada lisäaikaa veroilmoituksen tekemiseen.

VertaaLainaa.fi
Logo