Ajokortin hinta – Selvitimme yli 20 autokoulun hinnat

Ajokortin hinta

Ajokorttien hinnat vaihtelevat kaupunkien välillä. Ajokortin hinta on suuri investointi, jonka vuoksi vertailu kannattaa. Hintavertailun avulla pystyy selvittämään, mistä löytyy halvin ajokortti. Edullisin ajokortti vertailun mukaan löytyy Oulusta, kalleimman hinnan henkilöautokurssista joutuu maksamaan Helsingissä. 

Ajokorttitutkinnon voi suorittaa autokoulussa tai opetusluvalla. Henkilöauton ajokortin voit saada aikaisintaan 18-vuotiaana (ellei sinulla Traficomin myöntämää ikäpoikkeuslupaa). Koulutuksen saa aloittaa jo 16-vuotiaana.

 

Henkilöautokurssi (B) hinnat vertailussa

Hinnoissa ei ole otettu huomioon viranomaiskuluja tai EAS-koulutusta.

Henkilöautokurssin hintaan vaikuttaa ajotunnit. Taulukossa näet ajotuntien määrän oikealla autolla. Henkilöauton lisäksi ajo-opetusta voidaan opettaa simulaattorissa.

Taulukon hinnat autokoulujen hinnastosta on kerätty sillä ajatuksella, että sinulla ei ole vielä liikenteestä ja auton käsittelystä kokemusta tai kokemus on erittäin vähäistä.

KaupunkiAutokouluHenkilöautokurssin (B) hintaAjotunnit henkilöautolla
HelsinkiMalmin autokoulu1599 €15h
HelsinkiEpic- autokoulu*1699 €14h
HelsinkiCap- autokoulu*1499 €12h
TurkuEasydrive1428 €14h
VantaaAntin autokoulu*1449 €14h
VantaaStrada1275 €15h
SeinäjokiOutokoulu1500 €19h
NurmoNurmon autokoulu1200 €12h
PoriAjoässä900 €13h
PoriAjoexpert1070 €13h
OuluSafetycar1142 €12h
OuluOulun Liikenne889 €7h
OuluAjotaito Hessu1290 €14h
KokkolaHappydrives1299 €10h
KokkolaSimox1300 €12h
JoensuuKontiolahden autokoulu1550 €18h
RovaniemiPohjolan Liikennekoulu1090 €12h
KajaaniKainuun autokoulu1026 €13h
RaumaAjo-opisto Sinisalo1380 €10h
JyväskyläLiikennekoulu1490 €15h

*Autokoulu toimii useammalla paikkakunnalla.

Vertailussa ei ole mukana kaikki autokoulut ja hinnat voivat muuttua.

Tutustu ennen ajokortin hankintaa lähellä asuinkuntaasi olevaan autokoulutarjontaan. Suuremmilla paikkakunnilla autokoulujen välinen kilpailu on kovempaa kuin pienemmillä paikkakunnilla, joissa saattaa olla vain yksi autokoulu.

 

EAS – koulutus eli turvallisuuskoulutus

Tarvitset EAS-koulutuksen, jos suoritat jotakin seuraavista: mopokortti, mopoautokorttia, traktorikortti, kevarikortti tai henkilöautokortti, eikä sinulla ole mitään aikaisempaa ajokorttia.
Jos suoritettava ajokortti on ensimmäinen, tulee opetettavan suorittaa ensimmäisen ajokortin koulutus (EAS).

EAS-kurssilla käsitellään tieliikenteen perusteita. Opetuslupalaisen tulee käydä EAS -koulutus ennen ajo-opetuksen alkamista. Todistus suoritetusta koulutuksesta tulee pitää ajaessa mukana.

EAS-kurssi on kaikille ajokorttiluokille sama, joten se tarvitsee suorittaa vain kerran, vaikka hankkisi useampia kortteja. Kurssi sisältää 4 teoriatuntia ja hinta on n. 50 euroa.

 

Riskientunnistamiskoulutus

Henkilöautokortin hankkivien täytyy suorittaa riskientunnistuskoulutus. Usein tämä sisältyy autokouluissa henkilöautokurssin hintaan. Opetus sisältää 4 teoria tuntia ja 4 ajotuntia tieliikenteen riskien tunnistamisesta ja hallinnasta.

 

Ajokortin hinta – Lopulliseen hintaan vaikuttaa muut kulut

Henkilökorttikurssin suorittamisen lisäksi ajokortin hintaan tulee kuluja pakollisista viranomaiskuluista sekä lupamaksuista.

Ajokorttilupa:

 • Sähköinen ajokorttilupahakemus verkkopalvelussa 39€
 • Teoriakoe 40 €
 • Ajokoemaksu B-luokan ajoneuvolla 99€

Viranomaiskulut yht. noin 178€

Lupahakemukset Ajovarma.fi 

 

Lisäkuluja ajokortin hintaan:

 • Passikuvat ajokorttia varten n. 20 €
 • Lääkärintodistus tarvittaessa 0 € (ensimmäinen ajokortti)
 • Teoriakokeen uusinta 40 € / kerta
 • Ajokokeen uusinta 99 € / kerta
 • Liukasratamaksu noin 79€
 • Lisäajotunnin tai teoriatunnit (hinnat vaihtelee autokoulujen välillä).

 

Ajokortin hankkiminen opetusluvalla

Opetuslupaopettajan tulee olla vähintään 25-vuotias ja hänellä tulee olla voimassa oleva B-kortti, joka on ollut käytössä vähintään viisi vuotta. Opetusluvalla ajokortin pystyy suorittamaan edullisemmin kuin autokoulussa, mutta opetuslupaan tarvittavat asiat vievät oman ajan ja vaativat käyttöön opetukseen soveltuvan auton.

 • Opetuslupahakemus: 32 €
 • Ajokortin pakolliset kustannukset: n. 178 €
 • Jarrupoljin, lisäpeili ja näiden asennus: n. 250 €
 • Pakollinen EAS-koulutus autokoulussa (ensimmäisen ajokortin suorittajalle): n. 50 €
 • Pakollinen riskientunnistamiskoulutus (autokoulun kautta): n. 300 €
 • Polttoainekustannukset

Yhteensä: n. 800 € (+polttoainekustannukset)

 

Auton hankkiminen ajokortin jälkeen

Ajokortin hankkimisen jälkeen moni haluaisi ostaa itselleen auton. Ajokortin saaminen voi monesta tuntua jopa turhalta ellei ole autoa millä ajaa.

Auton ostaminen on kuitenkin iso investointi varsinkin, kun juuri on ollut maksettavana ajokortin hinta. Autolainaa voi myös ottaa ennakkoon hieman enemmän ja maksaa lainalla sekä auto että ajokortti.

Autolaina on usein ratkaisu, kun oman auton haluaa mahdollisimman pian käyttöönsä. Autolainan määrän saa jokainen päättää itse. Autojen hinnat vaihtelevat hyvinkin paljon ja jo muutamalla tuhannella eurolla saa pieneen ajoon sopivan menopelin. Auton hintaan vaikuttaa ajetut kilometrit, käyttöönotto vuosi, merkki sekä kunto. Tyypillisesti auton ostoon haettava rahoitus on 5000 – 50 000 euroa.

VertaaLainaa.fi palvelun kautta voit hakea vakuudetonta autolainaa jopa 60 000 euroon asti. Lainahakemuksen täyttämisen jälkeen hakemus kilpailutetaan yli 25 pankin ja rahoituslaitoksen kesken. Palvelun käyttö auttaa sinua löytämään nopeasti kilpailukykyisen autolainan useiden lainantarjoajien joukosta.

Autolaina kilpailuttaminen ja lainatarjousten vastaanottaminen ei maksa sinulle mitään eikä sido lainasopimukseen. Tarjouksiin on mahdollista tututusta useamman päivän ajan, mikä auttaa lainapäätöksen teon kanssa.

Varmista kauttamme itsellesi edullinen autolaina ajokortin hankkimisen jälkeen. Pääset heti ottamaan kaiken hyödyn irti ajokortista.

VertaaLainaa.fi
Logo