Ajoneuvovero

Ajoneuvovero

Ajoneuvolaissa on säädetty, että Suomessa rekisteröidystä tai Suomessa käytettävästä ajoneuvosta tulee suorittaa valtiolle ajoneuvoveroa. Ajoneuvoveroa ei tarvitse maksaa liikennekäytöstä poistetusta ajoneuvosta (Finlex -ajoneuvoverolaki).

Ajoneuvon omistajalle lähetetään postitse tai e-laskulla ajoneuvoverolappu, mistä ilmenee kuinka paljon henkilön tulee ajoneuvonsa käytöstä maksaa ajoneuvoveroa. Ajoneuvovero tulee maksaa eräpäivään mennessä. Ellei näin tee ajoneuvo menee käyttökieltoon, mikä tarkoittaa ettei ajoneuvoa saa käyttää liikenteessä, sitä ei voi katsastaa eikä ajoneuvoa saa viedä maasta millään tavoin. Poliisi, Traficom sekä rajavartio- ja tulliviranomaiset valvovat, että liikenteessä ei liiku ajoneuvoja, joissa ajoneuvovero olisi maksamatta tai kyseinen auto olisi poistettu liikennekäytöstä. Jos viranomaisille tulee tieto liikenteessä liikkuvasta ajoneuvosta, missä ajoneuvovero on maksamatta, aiheutuu tästä ajoneuvon omistajalle seuraamuksia, jotka ovat ajoneuvorikkomukseen syyllistyminen sekä sakot.

Ajoneuvoveron maksaminen on omistajan velvollisuus, joka on syytä hoitaa laskun eräpäivään mennessä. Käytetyn auton oston kohdalla tulee myös tarkistaa, että edellinen ajoneuvon haltija on maksanut ajoneuvoveron ajallaan. Ostajan ei tulisi koskaan maksaa ajoneuvoveroa ennen kaupantekoa edellisen haltijan tai omistajan verolipun tiedoilla, koska verolippuun voi tulla muutoksia omistajan vaihduttua. Liikamaksua ei automaattisesti hyvitetä takaisin.

 

Ajoneuvoveron maksutiliin on tullut muutoksia

Traficom tiedotti, että maksutili muuttui 1.12.2020. Aikaisemmin pankkitilinä toimi OP Yrityspankki Oyj, mutta joulukuun alusta lähtien kyseinen tili ei ole enää ollut käytössä. Ajoneuvoveron uudet tilinumerot ovat 1.12.2020 alkaen Nordea Bank Oyj sekä Danske Bank A/S Suomen sivuliike. Ajoneuvoveron maksutilit maksaja löytää myös omasta verolipustaan.

Jos asiakas on valinnut maksutavakseen e-laskun, tietoja ei tarvitse erikseen päivittää. E-laskut tulevat normaalisti uudella pankkiyhteydellä. Ellei asiakas ole vielä tehnyt e-lasku -sopimusta, hän voi tehdä sen halutessaan, mutta se ei missään nimessä ole pakollinen. Ajoneuvoveron maksaminen hoituu jatkossakin perinteisellä paperilaskulla.

Kun ajoneuvoveron maksaa asiointipalvelun kautta maksu näkyy Traficomissa heti. Jos maksutapana on muu, päivittyy maksutiedot Traficomiin muutaman päivän viiveellä.

Aiheesta lisää: Traficom/ ajoneuvoveron maksaminen

 

Käytetyn auton osto

Käytetyn auton ostamisen yhteydessä kannattaa aina sopia myyjän kanssa, että ajoneuvovero tulee olla maksettuna ennen kauppojen syntymistä. Ellei edellinen omistaja hoida ajoneuvoveron maksamista kaupan teon jälkeen aiheuttaa veron maksamisen laiminlyönti ajoneuvolle ajokiellon, vaikka se olisi uuden omistajan käytössä. Tästä syystä asia kannattaa huolehtia kuntoon, vaikka ajoneuvoveron eräpäivä olisi vasta kaupan teon jälkeen. Ennen auton ostoa kannattaa tarkistaa kyseisen ajoneuvon ajoneuvoveron eräpäivä osoitteesta Traficom /sähköinen palvelu.

Jos ajoneuvoveron maksaminen on laiminlyöty sinun tai edellisen omistajan toimesta aiheuttaa se:

  • käyttökiellon autolle
  • autoa ei saa käyttää liikenteessä
  • autoa ei voi katsastaa ennen kuin erääntyvä ajoneuvovero on maksettu
  • ajoneuvoa ei saa viedä maasta (ajamalla, hinaamalla tai lavetilla).

 

Lainaa auton ostoa varten – kilpailuta autolaina Vertaalainaa.fi palvelussa

Uuden tai käytetyn auton ostoa ei ole syytä jättää siitä kiinni ettei siihen ole tarvittavaa rahoitusta. Me Vertaa lainaa – palvelussa kilpailutamme tarvitsemasi autolainan yli 25 pankin ja rahoitusyhtiön välillä ja kilpailuttamisen jälkeen saat valmiit lainatarjoukset vertailtavaksesi.

Autolaina on vakuudeton laina, jota on mahdollista saada jopa 60 000 euroon saakka. Autolainalaskurimme avulla voit vielä laskea, miten lainasumma ja maksuaika vaikuttaa lainan kuukausieriin. Näin löydät juuri itsellesi sopivan autolainan.

Ennen autolainan ottamista muista kilpailuttaa laina mahdollisimman monen eri pankin kanssa, jotta voit olla vakuuttunut, että saat autolainan edullisella korolla ja kuluilla. Tässä tehtävässä me voimme auttaa. Sinun tehtäväksi jää vain lainahakemuksen täyttäminen ja lainatarjouksien tarkempi vertailu. Kun sopiva autolaina löytyy allekirjoitat lainasopimuksen valitsemasi pankin kanssa ja pääset heti autokaupoille.

VertaaLainaa.fi
Logo