Koska on oikea aika aloittaa säästäminen?

Säästäminen

Säästämisen aloittaminen on nyt monen suomalaisen mielessä. Inflaation kiihtyminen on nostanut monien tuotteiden hintaa, mikä näkyy selkeästi kuluttajien ostokäyttäytymisenä. Yhä useammin tuote jätetään joko kokonaan ostamatta tai ostoskoriin valitaan tuotteista edullisin vaihtoehto. Säästäminen houkuttelee, koska sillä tavoin pystytään parhaiten varautumaan huonompiin aikoihin, kuten talven aikana mahdollisesti kohoaviin sähkön hintoihin. Energian kulutusta on lapsiperheissä hyvin vaikea vähentää, joten säästökohteita tulee löytää muualta. Säästäminen kannattaa, mutta miksi sen aloittaminen tuntuu alkuun niin vaikealta. 

 

Lykkäätkö säästämisen aloittamista?

Säästämisen aloittaminen voi olla alkuun vaikeaa, jos ei ole koskaan aikaisemmin ajatellut, mihin rahat menevät sekä mistä ja minkä verran voisi säästää.

Hyvin usein ajatellaan, että nyt ei ole oikea aika aloittaa säästämistä tai ennen kuin voin aloittaa säästämisen täytyy elämäntilanteeni olla parempi tai palkkatuloni suuremmat. Tästä päästäänkin seuraavaan tekijään, joka lykkää säästämisen aloittamista. Monet nimittäin ajattelevat, että heillä ei ole tarpeeksi rahaa säästää. Kolmas syy joka hidastaa säästämisen aloittamista on ajatus, että lainat tulee olla maksettuna pois ennen kuin rahaa pystyy laittamaan säästöön.

 

Säästämisen aloittamista ei kannata lykätä

Säästäminen kannattaa aloittaa jo tänään, koska niin sanotusti täydellistä hetkeä säästämisen aloittamiseen ei luultavasti tule koskaan. Aina on muuta rahan menoa tai liian pienet tulot.

Säästöön laitettava summa voi alkuun olla esimerkiksi 10 tai 20 euroa kuukaudessa tai pienen rahasumman voi jakaa pienempiin osiin ja laittaa rahan säästötilille joka viikko. Esimerkiksi, jos laitat joka viikko säästöön 10 euroa, olet saanut säästöön vuoden kuluttua 480 euroa. Jos nostat summan 20 euroon, olet saanut säästöön vuodessa 960 euroa.

Säästämisen tarkoituksena ei ole hankaloittaa arkeasi millään tavoin, jonka vuoksi summan tulee olla sellainen, mikä ei vaikuta laskujen maksamiseen tai harrastuksissa käymiseen laisinkaan. Mieti ennen säästämisen aloittamista, minkä verran olet valmis laittamaan säästöön ja aloita säästäminen alkuun pienellä summalla ja kasvata summaa tarvittaessa korkeammaksi.

Aseta itsellesi konkreettinen tavoite, mihin haluat säästää. Esimeriksi ”ostan säästöillä maastopyörän”, ”matkustan säästörahoilla ulkomaille, kun kasassa on 1500 euroa”, tai ”nukun yöni paremmin, kun tiedän että minulla on säästössä rahaa yhden kuun palkan verran”. Nämä selkeät tavoitteet kannustavat säästämään ja saamaan tavoitellun summan kasaan.

Esimeriksi nelihenkisen perheen loma ulkomaille maksaa halvimmillaan 1000 – 2000 euroa ja jää helposti toteuttamatta, jos lomalle täytyy lähteä palkkatulojen varassa. Jos säästössä on edes puolet loman budjetista on lomalle lähtö huomattavasti helpompaa ja vähemmän stressaavaa. Usein säästötavoitteeseen pääsee tavoitteellisella säästämisellä sekä kilpailuttamalla lainat ja liittymät säännöllisesti.

 

Säästämisen voi aloittaa laina-aikana

Asuntolainassa ja ylipäätään suuremmissa lainoissa on pitkät maksuajat. Laina-aika on mitoitettu yleensä niin, että tuloista suurin osa menee lainanlyhennykseen ja muiden menojen jälkeen rahaa ei jää mihinkään ylimääräiseen. Laina on suositeltavaa maksaa niin nopeasti pois kuin mahdollista, mutta on syytä myös miettiä voisiko osan lainanlyhennykseen laitettavasta summasta laittaa säästöön tai sijoituksiin. Usein suunnitelmallisella kuukausisäästämisellä tai sijoittamisella saadaan rahoille parempi tuotto kuin, jos vain pelkästään keskitytään maksimaalisen lainan lyhentämiseen.

Jos laina-aikana haluaa säästää voi takaisinmaksuaikaa pidentää pienikorkoisen lainan kohdalla esimerkiksi muutamalla vuodella. Tällöin lainan kulut hieman nousevat, mutta säästöön voi parhaassa tapauksessa saada suuremman summan. Laskelmissa kannattaa käyttää apuna lainalaskuria, mikäli tavoittelet laina-aikana säästämistä.

Maksuvaran ollessa riittävä voi laina-aikana säästää ilman, että lainan takaisinmaksuaikaan tarvitsee tehdä mitään muutoksia. Jos taloudellisen tilanteesi on hyvä ei laina ole este säästämiselle. Sinun ei myöskään kannata odottaa, että saat maksettua lainat pois ennen säästämisen aloittamista. Mitä nopeammin aloitat säästämisen, sen parempiin säästötavoitteisiin pääset.

 

Kilpailuta lainat ja säästä

Onko sinulla maksettava kaksi tai useampi laina? Tiesitkö, että yhdistämällä lainat yhteen, voisit säästää kuukaudessa huomattavan summa ja laittaa kilpailuttamisen kautta saadun summan säästöön?

Jos sinulla on useampi laina maksat jokaisesta erikseen solmitusta lainasopimuksesta lainanhoitokulut. Lainojen yhdistämisen jälkeen lainanhoitokulut tarvitsee maksaa enää vain yhdestä lainasta. Jos nykyisten lainojen lainanhoitokulut ovat korkeat voit yhdistelylainan avulla saada säästöä jopa satoja euroja. Tuon kyseisen summan voit hyödyntää lainojen nopeampaan takaisinmaksamiseen tai voit laittaa summan säästöön myöhempää käyttöä varten.

 

VertaaLainaa-palvelu kilpailuttaa lainasi uudelleen

VertaaLainaa on lainojen vertailuun ja kilpailuttamisen erikoistunut palvelu. Kilpailutamme lainan yli 25 pankin ja rahoituslaitoksen kesken heti, kun olet lähettänyt meille lainahakemuksen huolellisesti täytettynä. Lisää hakemukseen lainasumma, jonka haluat käyttää lainojesi yhdistämiseen. Valitse lainalle sopiva maksuaika ja täytä lainahakemus loppuun pyydetyillä tiedoilla. Hakemuksen täyttämiseen kuluu aikaa noin 5 – 10 minuuttia, kunhan olet katsonut nykyisten lainojesi avoimena olevat saldot valmiiksi. Ellei sinulla ole tarkkaa tietoa, minkä verran sinulla on lainaa maksamatta, kannattaa asia varmistaa nykyiseltä lainantarjoajalta. Lainat jotka voi yhdistää voivat olla muun muassa kulutusluottoja, pikavippejä, joustoluottoja, osamaksuja, luottokorttivelkaa tai mitä tahansa muuta lainaa.

Laina kilpailutetaan heti kaikkien pankkien ja rahalaitosten välillä. Pääset välittömästi vertailemaan lainatarjouksia ja valitsemaan joukosta parhaan koron lainatarjouksen. Sähköisen lainasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen laina maksetaan tilillesi jopa samana päivänä. Yhdistelylainalla kannattaa nopeasti maksaa kaikki nykyiset lainat kokonaan pois, jotta hyödyt parhaalla mahdollisella tavalla yhdistelylainan eduista.

Aloita lainojen yhdistäminen niin näet nopeasti, minkä verran voit säästää jatkossa lainanhoitokuluissa. 

VertaaLainaa.fi
Logo