Asuntolainan korko – Miten varautua korkojen nousuun?

Asuntolainan korko

Asuntolainojen korkojen nousu huolestuttaa monia velallisia. Moni uskoo, että asuntolainan korko tulee nousemaan tänä vuonna 2022. Tällä hetkellä asuntolainan korko on hyvin alhainen, mutta muutamankin prosenttiyksikön koron nousu vaikuttaa varsinkin suuremmissa lainoissa kuukausierään selkeästi. 

Huomattavaa tai nopeaa asuntolainojen korkojen nousua ei ole odotettavissa, mutta viitteitä nostopaineista on olemassa. Tällä hetkellä yleisesti asuntolainoissa käytössä oleva 12 kuukauden euribor on miinuksella, mutta 1 – 2 % yksikön koron nousu tietää asuntovelalliselle lisää maksettavaa. Asuntolainat ovat suuruudeltaan 100 000 eurosta jopa 500 000 euroon saakka, joten korkojen nousu ymmärrettävästi huolestuttaa. Velalliset ovat pitkään saaneet nauttia hyvin matalalasta korkotasosta, kun lainan korko on ollut ennätysalhainen. Matalan koron johdosta asuntolainaa on voitu ottaa reippaammin asunnon ostoon ja lainan kuukausilyhennykset ovat lyhentäneet lainaa hyvin. Asuntovelallisen on kuitenkin syytä varautua koron nousuun ilman suurempaa paniikkia. Suunnitelmallisuus ja taloudellisiin muutoksiin varautuminen on aina viisasta.

AsuntolainaaAsuntolainan nykyinen korkoprosenttiAsuntolainan korkoprosentin nousuNousu kuukausierässäMuutos lainan kokonaiskustannuksissa
80 000 €1,30 %+2,00 %+77 €18 496 €
100 000 €1,30 %+2,00 %+97 €23 119 €
150 000 €1,30 %+2,00 %+145 €34 680 €
200 000 €1,30 %+2,00 %+192 €46 240 €
300 000 €1,30 %+2,00 %+28969 359 €
400 000 €1,30 %+2,00 %+38592 480 €
500 000 €1,30 %+2,00 %+482115 599 €

Esimerkkilaskelmissa laina-aika on 20 vuotta ja laina maksetaan tasaerissä kerran kuukaudessa. 

Lainaesimerkin laskelman ovat suuntaa antavia. Lainan korko ja muut ehdot tarkennetaan henkilökohtaisella lainatarjouksella. 

 

Laske lainalaskurin avulla, miten koron nousu vaikuttaisi lainaasi

Voit helposti itse laskea, miten koron nousu vaikuttaisi omaan lainaasi. Apuna laskemisessa voit käyttää palvelumme lainalaskuria.

Lisää lainalaskuriin lainastasi jäljellä oleva summa sekä lainan takaisinmaksuaika. Lainalaskuri laskee nykyisen kuukausilyhennyksesi sekä lainan kokonaiskustannukset. Kun muutat lainalaskurissa lainan korkoa ylöspäin huomaat, miten koron nousu vaikuttaa kuukausierään ja lainan kustannuksiin koko laina-aikana.

 

Korkokatto suojaamaan asuntolainaa korkojen nousulta?

Pankit Suomessa tarjoavat asuntolainaa kiinteällä korolla tai korkokatolla. Molemmat lisäpalvelut ovat maksullisia ja vapaaehtoisesti otettavia korkosuojia.

Korkokatto suojaa asuntolainaa korkojen nousulta tiettyyn ylärajaan saakka. Kun lainaan otetaan korkokatto ei asuntolainan viitekorko voi nousta asetettua ylärajaa korkeammaksi. Tyypillisesti korkokatto ostetaan lisäpalveluna asuntolainaan, mutta osa pankeista tarjoaa korkokattoa myös muihin lainatuotteisiin kuten kulutusluottoon.

Pankit tarjoavat korkokattoa edullisimmin, kun viitekorko on alhainen. Jos korot lähtevät nousuun, kasvaa myös pankkien riski korkojen noususta eikä korkokattoa tarjota enää alhaisella palkkiohinnalla. Suosituksena on, että korkokatto kannattaa ottaa asuntolainaan mieluusti lainan ottamisen yhteydessä, kun lainasumma on suurin ja maksuaika pisimillään. Korkokaton voi ottaa uuteen tai jo olemassa olevaan lainaan. Korkokattoa tarjotaan tyypillisesti 5, 7, 10 tai 14 vuoden ajanjaksolle.

Korkokatto maksetaan kerralla lisämaksullisen palvelun tekohetkellä tai kerran kuukaudessa osana lainan marginaalia. Korkokattoa ei voi purkaa ennenaikaisesti, vaan korkokatto päättyy, kun laina on kokonaisuudessaan maksettu. Jos laina maksetaan ennenaikaisesti pois ja lainaan on lainan ottohetkellä otettu korkokatto, palauttaa pankki lainan voimassa olevalle pääomalle ja jäljellä olevalle korkokattoajalle lasketun korkokattomaksun.

 

Kiinteä korkoinen laina asuntolainaan?

Kiinteä korkoisessa lainassa viitekorko pysyy samana koko sen ajanjakson ajan, mihin asti korkosuoja on otettu. Vaikka lainojen viitekorko nousisi, ei nousu vaikuttaisi kiinteä korkoiseen lainaan. Toisaalta myöskään viitekoron lasku ei vaikuttaisi lainaan. Hyvänä puolena kiinteä korkoisessa lainassa kuitenkin nähdään ennakoitavuus. Maailman taloustilanteet eivät vaikuta lainan korkoon, vaan velallinen tietää tarkalleen lainansa korkotason.

Kiinteä korko suojaa korkojen nousulta ja antaa taloudellista turvaa varsinkin asuntovelallisille joilla korkojen nousu saattaisi aiheuttaa hankaluuksia velan maksuun. Korkokaton tai kiinteän koron antaman suojauksen johdosta lainaan ei kohdistu merkittävää korkojen nousua ja lainan kuukausierät pysyvät saman suuruisina.

 

Kannattaako laina suojata korkojen nousulta?

Tämän jokainen lainanottaja päättää henkilökohtaisesti. Toisille korkosuojaus antaa taloudellista turvaa ja paremmat yöunet. Toisaalta ellei korot nouse, joutuu suojauksesta maksamaan tietyn lisämaksullisen palkkion. Osa velallisista on ajatellut laittaa tämän summan omaan säästöön ja kasvattaa omaa taloudellista puskuriaan säästämällä rahaa joka kuukausi säästötililleen.

Maailmantilanteita on vaikea ennakoida pidemmällä aikavälillä, joten eri vaihtoehtoja kannattaa puntaroida. Kiinteä korko ja korkokatto antaa suojaa ja tällöin lainan korkoja ei tarvitse itse niin tarkasti seurata. Lainan viitekorko on ennalta sovittu, jolloin nousut ja laskut eivät vaikuta asuntolainaan korkoon.

 

Varaudu korkojen nousuun säästämällä rahaa tilille

Ellei korkokatto tai kiinteä korkoinen laina houkuttele, voi korkojen nousuun varautua myös kasvattamalla omaa puskuria. Tällä tarkoitetaan, että velallinen laittaa joka kuukausi palkastaan tietyn summan rahaa säästötililleen. Säästäminen kannattaa pitää kuitenkin suunnitelmallisena, jotta säästöjä kertyy.

Säästössä olevilla varoilla voi mahdollisten korkojen nousun aikaan maksaa ylimääräiset lainanlyhennykset ja osan käyttää arjen pyörittämiseen. Säästössä olevilla varoilla voi myös tarvittaessa ostaa kalliimpia hankintoja, jotta lainaa ei tarvitse ottaa enempää.

Osa myös sijoittaa säästössä olevia varoja rahastoihin tai osakkeisiin, jotta varallisuutta saadaan kasvatettua korkoa korolle-ilmiöllä. Sijoittamisessa kuitenkin piilee aina omat riskit. Siinä missä voit voittaa, voit myös hävitä. Sijoittaminen kannattaakin aina aloittaa maltillisesti ja harkitusti.

 

Karsi turhat korkokulut pois kilpailuttamalla laina uudelleen

Olemassa olevan kulutusluoton, pankkilainan tai pikavipin korkokuluihin kannattaa myös kiinnittää huomiota. Voi olla, että maksat korkoja ja kuluja jo nyt liikaa.

Jos laina on tullut otettua vuosia sitten saattaa olla, että lainan korko on laskenut sen jälkeen, mutta omassa lainassasi korkotason muutokset ei näy ellet kilpailuta lainaasi uudelleen.

Kilpailuta laina monen eri pankin ja rahalaitokset kesken, jotta pystyt vertaamaan lainaasi uusiin lainatarjouksiin laajemmalla otannalla.

Palvelumme kilpailuttaa uudet ja vanhat lainat automaattisesti yli 25 pankin ja rahalaitoksen kesken, mikä mahdollistaa kattavan lainan kilpailuttamisen helposti ja nopeasti.

Jokainen kilpailutuksessa mukana oleva rahalaitos ja pankki tekee hakemuksen perusteella riskikartoituksen ja jättää hakijalle oman lainatarjouksensa, jos lainanhakijan kriteerit lainansaantiin täyttyvät.

Hyvin todennäköisesti tulet saamaan useita lainatarjouksia edullisella lainan korolla.

Aloita lainan kilpailuttaminen jo tänään, niin et maksa turhaan lainastasi korkeaa korkoa ja muita kuluja.

Lainan kilpailuttaminen on kauttamme maksutonta.

VertaaLainaa.fi
Logo