Halpa lomamatka pienellä lomabudjetilla

Halpa lomamatka

Koululaisten syysloma lähestyy ja lomaa olisi mukava pitää koko perheen voimin poissa arjen ympyröistä. Tällä hetkellä koronatilanteen vuoksi ainoa varteenotettava vaihtoehto on kotimaan matkailu, mutta miten lomasta saisi onnistuneen suhteellisen pienellä budjetilla. 

Lomailuun saa uppoamaan rahaa lähes tulkoon kuinka paljon vain, mutta jos loman haluaa toteuttaa kohtuullisella hinnalla ilman hampaiden kiristelyä, mitä asioita kannattaa ottaa huomioon. 

 

Halpa lomamatka vaatii tarkemman lomabudjetin

Alkuun kannattaa miettiä ja laskea kuinka paljon lomaa varten haluaa käyttää rahaa? Onko loma tarkoitus tehdä käyttäen osa säästössä olevista rahoista? Onko kyse muutaman päivän lomasta pienemmällä budjetilla vai onko pidempää ja tasokkaampaa reissua varten tarkoitus ottaa lomalainaa?

Näitä kaikki vaihtoehtoja on syytä tarkemmin miettiä, koska jokaisella lomailijalla on hieman eri käsitykset lomaan laitettavasta rahasummasta. Osalle riittää pienempi budjetti, mutta osa ajattelee että kun kerran lomalle päästään, siihen ollaan valmiita satsaamaan enemmän. Jos kuitenkin on tarkoitus päästä loman toteutuksessa mahdollisimman edullisesti, on lomasuunnittelu tärkeää aloittaa tarkemman budjetin laatimisella. Tässä vaiheessa ei tarvitse sen tarkemmin eritellä kuinka paljon rahaa ollaan valmiita laittamaan muun muassa hotellimajoitukseen, ruokaa tai ostoksiin, vaan sellainen karkea arvio riittää. Millaiseen lomaan ylipäätään on varaa tai kuinka paljon lomamatkaan on järkevää pistää rahaa? Lasten kanssa kannattaa myös miettiä, kuinka paljon jokainen saa käyttää rahaa ostoksiin sekä tuliaisiin. Säästöä toki saa silläkin mukavan summa, jos päätetään jo etukäteen ettei esimerkiksi tuliaisia osteta ollenkaan.

Muista hakea mahdollinen loman rahoitus hyvissä ajoin ennen loman varaamista. Yleensä lomasta tulee heti maksaa ennakkomaksua 10 % loman kokonaishinnasta ja noin paria viikkoa ennen loman alkamista loppusumma.

 

Halpa lomamatka edellyttää hotellien ja ravintoloiden vertailua

Ruokailuun, pääsylippuihin, yöpymiseen sekä ostoksiin saa nopeasti kulumaan suurenkin summan rahaa. Näistä kuluista voi kuitenkin säästää tekemällä hintavertailua jo ennen lomalle lähtöä. Netistä löytyy hotellihintojen vertailuun omia sivustoja, joissa vertailun hintatasojen eroissa pystyy tekemään nopeastikin. Jo pienelläkin vaivalla pystyy selvittämään minkä hintatason hotellihuone sopii lomasuunnittelun budjettiin.

Vertaile hotellimajoituksen lisäksi myös matkan varrella ja paikan päällä olevien ruokapaikkojen hintoja. Lomareissun aikana ei tule niin herkästi sorruttua kalliisiin ravintoloihin nälkäisenä, kun jo ennen lomaa on tehnyt tarkempaa taustatyötä ravintola-annosten hinnoista.

Majoituksen suhteen pystyy hyvin säästämään, jos on valmis luopumaan hotelliaamiaisesta. Heti kun hotelliaamiainen sisältyy hintaan, on hotellihuoneen hinta kalliimpi. Katso myös majoitustarjonnassa Airbnb:n vuokrauskohteet. Nämä ovat viime vuosina olleet lomailijoiden suosimia, koska hinnat ovat hotellihuoneita halvempia ja asuntojen sijainnit usein hyvin keskeisellä paikalla.

 

Käytä suunnitteluun hieman enemmän aikaa

Sanontakin sanoo; ”hyvin suunniteltu, on puoliksi tehty”. Tämä pätee myös matkan suunnitteluun. Tutustu jo etukäteen millaisia nähtävyyksiä kohteesta löytyy, millaiset pääsylippumaksut paikkoihin on vai onko jotkin nähtävyyden jopa ilmaisia? Mitä muuta edullista tekemistä esimerkiksi kaupungista löytyy? Onko kohteet lähellä vai täytyykö kohteeseen pääsemiseen käyttää julkisia liikennevälineitä? Selvitä myös tuleeko edullisemmaksi hankkia johonkin nähtävyyteen liput ennakkoon verkosta?

Ota suunnittelun avuksi muiden matkailijoiden kokemukset sekä erilaiset matkablogit. Niistä saa usein hyviä matkavinkkejä sekä tutustumisen arvoisia kohteita.

 

Matkusta sesonkiajan ulkopuolella

Kaikista kalleimpia matkustusajankohtia ovat koululaisten lomaviikot. Jos perheenne on mahdollista matkustaa sesonkiajan ulkopuolella, voitte säästää huomattavan summan rahaa. Syys- ja talvilomaviikkojen hinnat voivat muihin ajankohtiin verraten olla jopa 30 prosenttia kalliimpia, kirjoittaa Taloussanomat.

VertaaLainaa.fi
Logo