Miksi nuoret ostavat nykyään enemmän käytettyjä vaatteita?

Käytetyt vaatteet

Säästäminen ja käytetyt vaatteet ovat olleet muodissa viime aikoina. Voitko tuntea nostalgiaa ajalle, jolloin et ollut vielä edes syntynyt?

Nuoret ovat muun muassa insipiroituneet 70- ja 80-luvun punkista. Myös vinyylit ovat tehneet paluun, ja 90-luvun muoti on yleisempää kuin koskaan. Vaatebrändit myyvät taas vanhoja rakastettuja trendejä ja ruokkivat niitä nuoremmille asiakkailleen aina FILA:n kengistä äitifarkkuihin ja pieniin aurinkolaseihin. Myös nettikirpputorit ovat pullollaan 90-luvun vaatteita. Mistä tämä äkillinen muutos tuli?

 

Käytettyjen vaatteiden suosion kasvun takana somevaikuttajat

Suurin syy ilmiölle on somevaikuttajat. Julkkikset ja YouTubettajat ovat popularisoineet kirppistelyä. Kirpputorit ovat kautta aikain olleet suosittuja, mutta välissä oli muutamia vuosia jolloin nuoriso ei niinkään innostunut kirpputoreista tai käytetyistä vaatteista. Lapsia jopa pilkattiin käytettyjen vaatteiden käyttämisestä. Mutta nyt populaarikulttuurin voimalla kirpputoreilla käymisestä on tullut maailmanlaajuinen muoti-ilmiö.

 

Käytetyt vaatteet verkosta

Yksi tämän second-hand -kulttuurin viimeaikaisista suurimmista vaikuttajista on Depop-sivuston menestys. Se on sovellus, joka myy käytettyjä vaatteita verkossa. Noin 30 miljoonaa ihmistä käyttää Depopia, joista yli 90 % on syntyneitä vuoden 1994 jälkeen. Sovellus suunniteltiin erityisesti Z-sukupolvea ajatellen, sillä sen perustaja Simon Beckerman huomasi, ettei markkinoilla ole sovellusta uudelle sukupolvelle, jossa olisi helppo myydä käytettyjä vaatteita.

Depop oli Z-sukupolven 10. suosituin muotikaupan sivusto, ja verkkokauppayhtiö Etsy osti sen 1,6 miljardilla dollarilla. Suomessa Depopin lisäksi suosittuja nettikirpputorisovelluksia on Tise ja Zadaa. Nuoret myyvät vintagevaatteita myös Instagramissa.

 

Käytettyjä vaatteita ostetaan ekologisuuden vuoksi

Mutta kenties tärkein tekijä käytettyjen tuotteiden myynnin kasvussa on kestävyys. Kuluttajat ovat yhä tietoisempia muotiteollisuuden sosiaalisista ja ympäristövaikutuksista yleisesti, ja yrityksillä on nopeasti kasvava tarve parantaa kestävyyttään ja vähentää jätettä. Käytettyjä vaatteita ostettaessa pikamuotiputki jälleenmyyjältä – kuluttajalle – kaatopaikalle, katkeaa. Tavaroiden jälleenmyynti antaa niille toisen elämän, ja mahdollisesti jopa kolmannen tai neljännen, oikean omistajan käsissä.

Toivottavasti olemme pikkuhiljaa pääsemässä eroon pikamuodista, jossa vaatteet ovat edullisia, mutta niin heikkolaatuisia, että ne kestävät vain muutaman käyttökerran. Toivottavaa olisi, että vaatteet kestäisivät käyttäjältä toiselle useita vuosia. Toki vaatteen hinta on tällöin hieman kalliimpi, mutta käyttöikä pidempi.

 

Ostamalla käytettyjä vaatteita saat säästöä kuukausikuluihin

Käytetyn vaatteen ostaminen ei ole pelkästään muoti-ilmiö, vaan taustalla on myös tapa säästää luontoa ja omaa kukkaroa.

Ostamalla vaatteet käytettynä itsellesi ja lapsillesi pystyt säästämään kuukausikuluissa huomattavasti. Vaatteiden ostaminen uutena jokaiselle perheenjäsenelle tulee kalliiksi, mutta jos hyvin samantapaiset vaatteet voi saada käytettynä jopa puoleen hintaan, tuo tämä säästöä kuluihin. Toki vaatteen ostaminen uutena kaupasta on helpompaa kuin metsästää samantyylistä tuotetta käytettynä, mutta usein työ palkitaan hyvällä löydöllä ja huokeammalla hinnalla. Verkossa toimii monenlaisia käytettyjen vaatteiden myyntipaikkoja, joten sinnikkäällä etsinnällä löytää usein haluamansa.

Vertaa paljonko saat rahaa säästöön kuukaudessa, jos jatkossa ostat vaatteet ainoastaan käytettynä? Myöhemmin voit laajentaa säästämisen myös muihin arjen hankintoihin, kuten ruokamenojen pienentämiseen sekä muun muassa puhelinliittymän ja lainan kilpailuttamiseen.

 

Netin käyttö on lisännyt monia mahdollisuuksia

Verkosta löytyy laajasta markkina-alustoja, mistä voi ostaa tuotteita tai myydä omia käytettyjä tavaroitaan tai vaatteitaan. Näiden eri verkkokauppojen ja sovellusten avulla omista tarpeettomista vaatteista pääsee helposti eroon ja vaatteet saa kiertoon.

Netistä löytyy myös erilaisia kilpailutus- ja vertailupalveluita, joissa liittymät ja lainat pystyy uudelleen kilpailuttamaan tai vaihtamaan edullisempaan vaihtoehtoon.

Kilpailuta laina kauttamme noin 25 pankin ja rahoituslaitoksen kesken, niin saat vertailtavaksesi useita uusia lainatarjouksia. Usein lainan kilpailuttamisen tuloksena löytää edullisemman lainan, johon nykyisen lainan voi vaihtaa.

VertaaLainaa.fi
Logo