Koronarokotustodistus mahdollistaa matkustamisen

koronarokotustodistus

Suomen ja muiden Schengen-alueeseen kuuluvien maiden välistä liikennettä. 3.6. tehtyä päätöstä muutetaan niin, että 21.6.2021. alkaen maahantulo Suomeen työssäkäynnin perusteella on sallittua kaikissa liikennemuodoissa EU:n ja Schengen-maissa. Lisäksi maahantulo Suomeen EU- tai Schengen-maista on sallittua myös silloin, jos henkilöllä on esittää todistus ennen Suomeen saapumista saadusta hyväksyttävästä covid-19-rokotussarjasta tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta covid-19-taudista.  Tämä tarkoittaa, että näillä edellytyksillä Suomeen voi tulla myös vapaa-ajan matkalle. Ulkoministeriö kuitenkin kehottaa edelleen välttämään turhaa matkustamista Brasiliaan, Etelä-Afrikkaan ja Intiaan. Suomeen ja suomesta pois voi matkustaa vain, jos henkilö on saanut koronarokotukset ohjeistuksen mukaan tai on todistetusti sairastanut koronan.

 

Seuraavissa tilanteissa matkustaminen sallitaan:

1. olet saanut täyden rokotussarjan (rokotteesta riippuen yksi tai kaksi annosta) ja viimeisestä rokotuskerrasta on kulunut vähintään kaksi viikkoa.

2. olet sairastanut koronataudin ja saanut vähintään yhden rokoteannoksen ja rokoteannoksesta on kulunut vähintään viikko.

3. olet sairastanut koronataudin alle 6 kk sitten.

Rajavartiolaitos tukee terveysviranomaisia rokotuksiin ja työssäkäyntiin liittyvien todistusten tarkastamisessa rajanylityspaikoilla tarpeen mukaan. Järjestelyt vaihtelevat eri rajanylityspaikoilla. Tarvittaessa Rajavartiolaitos myös ohjaa matkustajia aluehallintovirastojen määräämiin pakollisiin terveystarkastuksiin. Matkustajan tulee esittää viranomaisille tarvittaessa todistus.

Tarvittavan todistuksen kansalainen saa Omakannasta, joka päivittyy yhteensopivaksi EU:n koronarokotustodistuksen kanssa. Tällä hetkellä käytössä ollut kansallinen koronatodistus muuttuu EU:n koronatodistuksen, mikä on on yhdenmukainen kaikkien EU:n ja Schengen-maiden kanssa. Koronatodistukset ovat kansalaisille maksuttomia ja todistuksissa tiedot ovat suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

 

Ulkomaanmatkat mahdollisia monelle loppuvuodesta

Matkustusrajoitusten poistumista ovat monet suomalaiset odottaneet jo pitkään. Koronapandemian tuomaa epävarmuutta ja rajoittunutta elämää on eletty yli vuoden ajan ja kaikki vapaa-ajan matkustaminen on ollut rajallista. Edellä mainittujen ohjeiden mukaan matkustaminen näyttäisi olevan mahdollista viimeistään tämän vuoden loppupuolella, kun yhä useampi suomalainen on saanut kaksi tarvittavaa rokoteannosta tai sairastanut koronan.

Ennen matkaa on kuitenkin tärkeä tarkistaa, onko saamasi todistus sellainen, mikä oikeuttaa kohdemaahan matkustamisen. Koska yhdenmukainen koronatodistus on juuri otettu käyttöön, on odotettavissa viivästyksiä lukulaitteen soveltuvuuden kanssa maiden välillä.

EU-maat ottavat EU:n koronatodistukset (EU digital COVID certificate) ja niiden lukusovellukset käyttöön eri aikoina. Tämä tarkoittaa, että EU-mailla ei välttämättä ole täysin samaan aikaan valmiuksia antaa ja varmistaa todistuksia. Monet EU-maat lisäksi päättävät itse, mitä muita todistuksia ne hyväksyvät maahan saapuvilta. Ennen kuin lukusovellukset saadaan sujuvasti käyttöön, on syytä varautua tarkastuspisteillä viivästyksiin.

 

Matkustaminen turvallisesti ja vastuullisesti

EU:n koronarokotustodistusta voi käyttää rajanylitystilanteissa EU-alueella. EU:n tavoitteena on helpottaa turvallista ja vapaata liikkumista EU:n koronatodistuksilla. EU-jäsenmaat päättävät itse muut tarkemmat käyttötarkoitukset.

Matkustaminen ei tule olemaan samanlaista kuin menneinä vuosina, joten matkalle lähtö vaatii nyt toisenlaista asennetta kuin aikaisemmin. Koronatodistuksen myötä kuitenkin aukeaa mahdollisuus matkustamiseen uusia rajoituksia noudattaen. Varmasti ajan myötä myös tähän uuteen normaaliin totutaan ja jokainen matkalle lähtijä voi nauttia matkustamisesta turvallisesti.

Jokaisella matkaajalla on kuitenkin henkilökohtainen vastuu siitä, että matkustaminen on turvallista nyt ja tulevaisuudessa. Vain omilla valinnoilla ja ohjeilla voimme varmistaa, että matkailu pysyy auki. Viranomaiset seuraavat tarkasti tartuntatautimääriä ja tiukennuksia matkustamiseen voidaan tarvittaessa lisätä, jos tartuntamäärät lähtevät matkustamisen myötä kasvuun.

Varaudu esittämään koronatodistus:

  1. Lähtömaassa Suomeen matkustaessa. Liikennöitsijät voivat halutessaan sopimukseen perustuen edellyttää todistuksia matkustajilta.
  2. Suomeen saavuttaessasi. Tarkastamisesta vastaavat terveysviranomaiset sekä virka-apuviranomaiset tartuntatautilain nojalla pyytävät koronatodistusta esitettäväksi.
  3. Suomesta pois lähdettäessä. Liikennöitsijät voivat joutua tarkastamaan todistuksia, jos kohdemaat sitä sopimukseen perustuen edellyttävät.

Koronatodistuksen saat Omakannasta paperiversioksi tulostettuna tai puhelimeesi. Jos olet juuri saanut rokotuksen, näkyy merkintä Omakannassa noin 5 päivän viiveellä.

Matkabudjetti tulee olla selvillä ennen reissuun lähtöä

Matkalle lähtö vaatii aina tarkempaa suunnittelua, vaikka kovin tiukkaa aikataulua tai päiväsuunnitelmaa ei olisikaan tarkoitus tehdä.

Ennen reissuun lähtöä tulee tarkistaa, että:

  • jokaisella matkaan lähtijällä on tarvittava koronatodistus kohdemaan edellyttämällä tavalla
  • matkustajalla on muut rokotukset kunnossa
  • passi tai henkilökortti on voimassa (ja matkan jälkeen seuraavat 6 kuukautta)
  • luottokortilla on tarpeeksi rahaa (esimerkiksi hotellihuoneet ja auton vuokraus tulee usein maksaa luottokortilla)
  • henkilökohtaiset lääkkeet on mukana ja resepteistä on kopiot.

Matkabudjetti voi myös ylittyä, jos matkan aikana kohdemaassa haluaakin tutustua uusiin kohteisiin laajemmin tai käy muutamana iltana hienomassa ravintolassa syömässä. Matkalla kannattaa varautua lisäksi niihin yllättäviin, vähän ikävämpiin tilanteisiin, missä joku samassa seurueessa matkustavista sairastuu tai loukkaantuu. Tästä syystä on syytä pitää matkabudjetti väljänä kuin liian tiukalla. Käteistä rahaa ei matkalla kannata juuri kuljettaa, vaan mieluummin matkalle kannattaa ottaa luottokortti (debit/credit). Sillä selviää monessa maassa lähes koko reissun ajan. Ellei luottokorttia ole tai sitä ei halua ottaa, on yksi vaihtoehto rahoittaa matka kokonaan tai osittain kulutusluotolla tai joustoluotolla. Tarpeeksi suuri matkakassa antaa turvaa reissatessa.

VertaaLainaa.fi
Logo