Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa säästäminen lapselle. Säästämisen voi aloittaa hyvin maltillisilla rahasummilla, joko säännöllisesti tai laittamalla rahaa lapsen tilille merkkipäivien aikaan. Jokainen säästöön laitettu rahasumma poikii pidemmällä ajanjaksolla lapsen myöhäisempää käyttöä varten mukavan summan rahaa. Säästäminen kannattaa aloittaa nyt, jotta lapsella olisi tulevaisuutta silmällä pitäen sopiva pesämuna käytössään, kun on aika ajokortille tai vaikka oman asunnon ostoon.
Säästökohde motivoi säästämään lapselle
Lapselle säästämistä ei tarvitse aloittaa sillä, että mietti alkuun säästökohteen, mutta usein se motivoi vanhempia tai lapsen kummeja säästämään lapselle määrätietoisemmin. Säästökohde voi olla esimerkiksi lyhyemmän aikavälin suunnitelma esimerkiksi mopon tai mopoauton hankkimiseen. Säästökohde voi olla myös pidemmälle tulevaisuuteen ajoittuva hankinta, kuten ensimmäisen auton tai asunnon osto. Toki lapsen säästämiseen ei tarvitse määrittää mitään käyttötarkoitusta, vaan tarkoituksena on ainoastaan auttaa nuorta oman elämän alkuun.
Oli lapselle säästämisessä millaiset toiveet tai odotukset tahansa, kannattaa lapsen kasvaessa keskustella asiasta. Lapselle/nuorelle on hyvä kertoa, että hänellä on säästötili, johon rahaa säästetään ja hän tulee myöhemmin saamaan rahat omaan käyttöön. Usein tämä motivoi nuorta rahan käytössä ja kannustaa myös häntä säästämään.
Säästötilin avaaminen lapselle
Lapselle voi avata säästötilin heti, kun hän on saanut sosiaaliturvatunnuksen. Tili lapselle avataan usein, kun joko huoltajat, isovanhemmat tai kummit haluavat säästää lapselle rahaa. Tilin avaaminen on maksutonta ja tilille voi tallettaa rahaa heti.
Alaikäiselle tilin avaavat aina vanhemmat. Tähän tarvitaan molempien vanhempien suostumus joko paikanpäällä allekirjoituksella tai valtakirjan kautta. Pääsääntöisesti alaikäinen voi käyttää pankkitiliään yhdessä huoltajan kanssa, mutta esimerkiksi yli 15 vuotiaan palkkatulot voidaan ohjata suoraan hänen tililleen ja hän voi käyttää tiliään itse.
Suositeltavaa on kuitenkin pitää lapsen säästötili ja käyttötili erillään. Lapselle kannattaa rahan käytön opettelua varten avata toinen käyttötili, johon hän saa tietyn summan rahaa ostosten tekemistä varten.
Tarkemmat säästötilin avaamiseen liittyvät ohjeet saat aina omasta pankistasi. Esimerkiksi Nordea pankin asiakkaat voivat avata lapselle käyttötilin tai Etutilin säästöille verkossa.
Katso myös Lähitapiolan laskelma, kuinka paljon säästöä voi kertyä.
Säästä lapselle säännöllisesti tai talleta rahalahjat lapsen tilille
Lapselle voi säästää hyvin monella tapaa eikä ole olemassa yhtä ja oikeaa tapaa säästää lapselle. Oikeastaan voidaan sanoa, että jo säästäminen itsessään lapselle on paras vaihtoehto. Säästäminen lapselle voi olla säännöllistä kuukausittain pienellä summalla tai lapsen tilille voi tallettaa kaikki rahalahjat syntymäpäivän jälkeen. Vieraita voi myös neuvoa lahjoittamaan lapsen tilille suoraan rahalahjat.
Osa vanhemmista tallettaa lapsilisästä kaikki tai osan lapsen säästötilille. Myös kummit ja isovanhemmat voivat olla halukkaita säästämään lapsen tilille tietyn summan. Tapoja on hyvin monenlaisia ja säästämisen voi aloittaa vaikka 10 euron summasta. Lapsi itse voi myös osallistua säästämiseen tiputtamalla ylimääräiset kolikot säästöpossuun. Kun säästöpossu on täynnä, voidaan lapsen kanssa yhdessä käydä tallettamassa rahat lapsen tilille. Usein tämä on lapselle jännä ja mieleenpainuva hetki. Lapselle kannattaa opettaa myös lainavertailu ja terve ajattelu rahaan sekä lainaamiseen.
Säästäminen lapselle antaa vanhemmille turvaa lapsen tulevaisuuteen ja samalla lapsi oppii tärkeitä asioita rahan käytöstä ja säästämisestä.
Lue lisää aiheesta säästäminen:
- Miten säästää satasia kuukaudessa?
- Kannattaako laina-aikana säästäminen?
- Lapsilisien maksupäivät sekä lapsilisän määrä
- Milloin pankkikortti lapselle?