Miten säästää rahaa?

Miten säästää rahaa

Jokaisella tulee jossain elämänvaiheessa vastaan tilanne ettei rahat tunnu riittävän edes niihin pakollisiin ostoksiin ja laskuihin. Usein päättäväisellä talouden muutoksilla oman talouden saa kuitenkin kuntoon. Säästäminen kannattaa aloittaa ennen kuin rahat ovat lopussa. Lopulta säästäminen on pienien asioiden muuttamista arjessa. Säästämiseen liittyvät päätöksen ovat omakohtaisia valintoja, joihin vaikuttaa elämäntilanne, perheen koko sekä omat voimavarat ja taidot.

 

Miten säästää rahaa säännöllisesti

Kaikki alkaa päätöksestä säästää. Ellei asiaan perehdy tarkemmin tai anna ajatukselle tilaa, ei säästäminen onnistu. Säästäminen on kuitenkin aina kiinni valinnoista.

Säästämisestä kannattaa tehdä automaattista, niin tiukan taloudellisen tilanteen tullen ei tili näytä nollaa. Säästöön laitettavan summa ei tarvitse alkuun olla kovinkaan suuri, kunhan se on säännöllisesti tapahtuvaa. Säännöllisyyden merkitystä korostetaan siksi, että kun raha menee säästötilille automaattisesti ei sen laitto unohdu. Koska poikkeuksetta tahtoo käydä niin, että kun rahat riittää, ei sen loppumista mieti sen enempää ja helposti ylimääräinen osa rahoista menee niin sanotusti turhuuksien ostamiseen. Kun rahat ovat jo loppu, ei ole enää mistä laittaa säästöön.

Aloita säästäminen nyt. Mitä aikaisemmin se aloitat, sen paremman tilin itsellesi kartutat. Verkkopankin kautta voit muuttaa tilisi asetuksia niin, että tietty summa rahaa menee toiselle avaamallesi tilille. Näin tulee kuin huomaamatta säästettyä rahaa.

 

Miten säästää rahaa tekemällä itse

Varsinkin lapsiperheessä menot ovat suuret ja jo pienillä valinnoilla voi tehdä selvää säästöä. Säästää pystyy monessa asiassa, jos tekee itse. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse tehdä eikä taidotkaan jokaisen asian hoitamiseen riitä, mutta tee ne asiat, mitkä osaat ja pystyt.

  • Siivotkaa koti yhdessä perheen kanssa – siivoojan palkkaaminen maksaa, vaikka siitä saisi kotitalousvähennyksen
  • Tee ruuat – valmisruoat ovat kalliita, ulkona syömisestä puhumattakaan. Tekemällä ruoat itse säästät melkoisesti ruokalaskussa
  • Leikkaa hiukset – leikkaamalla hiukset kotiparturisetillä säästää parturilaskuissa
  • Remontoi – jos koti kaipaa maalaamista tai pientä pintaremonttia tekemällä oppii senkin taidon
  • Ompele ja kudo – käsistään kätevä neuloo perheelle osan vaatteista ja kutoo sukat
  • Retkille omat eväät mukaan – kahviloiden ja kioskien välipalat ovat kalliita

Vinkki: Pidä kirjaa, paljonko olet saanut säästöön. Säästöön saatu summa motivoi sinua jatkamaan.

Palkitse itsesi ja perheesi, kun säästäminen on onnistunut ja olette päässeet tavoitteeseen.

 

Säästä rahaa kuluttamalla harkitusti

Kauppakäynneillä helposti sortuu heräteostoksiin ja ostaa sellaisia tuotteita, mitä ei oikeastaan edes tarvitse.

Opettele olemaan kriittinen ostamisen suhteen. Kysy ennen ostopäätöstä, tarvitsenko minä oikeasti tämän? Onko tälle tavaralle/vaatteelle käyttöä jatkossa useinkin?

Harkitut, laadukkaat vaatteet kestävät aikaa ja käyttöä. Laadi itsellesi/ perheellesi kuukausibudjetti, minkä verran esimerkiksi kuukaudessa voidaan käyttää vaatteiden tai muiden tuotteiden ostamiseen rahaa? Ellei joka kuukausi tarvitse ostaa, voidaan kyseinen rahasumma siirtää seuraavalle kuukaudelle ja silloin voi ostaa jonkun kalliimman tuotteen.

Kierrä kirpputoreja, osta alennusmyynneistä, tuunaa jo olemassa olevia asuja ja osta ennakoidusti – Lue säästövinkit

Lapsille on samalla hyvä opettaa rahankäyttöä ja oikeanlaisia kulutustottumuksia. Kaikkea ei tarvitse ostaa heti, vaan haluttuun tavaraan/vaatteeseen voi säästää muutaman kuukauden ajan. Usein kun haluaman asian eteen on valmis tekemään töitä ja näkemään vaivaa, tavaran ostaminen tuntuu sitäkin paremmalta. Voi käydä myös niin, että kun hetken odottelee, ei kyseistä tavaraa/vaatetta edes enää halua ostaa.

 

Kilpailuta puhelinliittymä, sähkö sekä vakuutukset

Kaikki liittymät ja olemassa olevat sopimukset kannattaa kilpailuttaa säännöllisin väliajoin. Helposti kilpailutettavia ovat muun muassa sähkösopimus sekä puhelinliittymät. Vakuutusten kilpailuttaminen ei ole aivan niin yksinkertaista, mutta niiden kilpailuttaminen ei kuitenkaan ole mahdotonta, jos siihen käyttää hetkisen aikaa.

Puhelinliittymien sekä sähkön kilpailuttamiseen on sivustollamme omat vertailutaulukot, jotka auttavat sinua vaihtamaan liittymät edullisempaan vaihtoehtoon.

Puhelinliittymän kilpailuttaminen voi tuoda säästöä kuukaudessa noin 10 – 15 euroa/liittymä. Sähkön kilpailuttaminen jopa 50 – 100 euroa kuukautta kohden ja vakuutusten kohdalla säästö voi olla useita satoja euroja riippuen hyvin paljon mitä ja kuinka paljon sinulla on maksettavana vakuutusmaksuja.

 

Lainojen yhdistäminen yhdeksi lainaksi

Merkittävää säästöä saa myös kilpailuttamalla lainat uudelleen sekä vaihtamalla korkeakorkoiset lainat yhteen edullisempaan lainaan.

Lainan kilpailuttaminen kannattaa tehdä niin uudelle lainalle kuin jo olemassa oleville lainoille.

Rahoitusmarkkinoilla on useita kymmeniä lainantarjoajia ja jos lainaa hakee vain yhdestä paikasta, ei voi saada mitenkään selville onko kyseessä kallis vai edullinen laina.

Tästä syystä lainat on aina syytä kilpailuttaa mahdollisimman monen eri pankin ja rahoitusyhtiön välillä.

Sama pätee nykyisiin lainoihin. Jos sinulla on lainaa maksettavana, kannattaa ne kilpailuttaa noin kerran vuodessa uudelleen. Tämä siksi, että lainamarkkinat elävät kokoajan, korkotaso vaihtelee ja markkinatalous nostaa ja laskee korkoja.

Esimerkkinä 20219 – 2021 välinen aika. Vuoden 2019 loppupuolella vakuudettomiin lainoihin asetettiin korkokatto, jonka seurauksena lainan vuosikorko ei saanut olla enää kuin korkeintaan 20 prosenttia. Alkuvuodesta 2020 Suomessa koronapandemia alkoi olemaan uutisten ykkösaihe. Heinäkuulla 2020 hallitus linjasi vakuudettomiin lainoihin 10 prosentin korkokaton. Linjauksen johdosta vakuudettomien lainojen korko puolittui. 

Yhdistämällä lainat yhteen selkeämpään ja edullisempaan kokonaisuuteen pystyy säästämään kuukautta kohden suurenkin summan. Jokaisesta erikseen otetusta lainasta joutuu maksamaan omat kulunsa ja korkomaksunsa. Yhdistämällä lainat pääsee näistä moninkertaisista kuluista kokonaan eroon.

Jos sinulla on mahdollisuus saada pienempikorkoista lainaa, voit sen saatuasi maksaa pienemmät luotot kokonaan pois. On kuitenkin hyvä muistaa ettei yhdistelylaina vähennä velkaa, vaan edelleen koko olemassa oleva laina tulee maksaa takaisin. Lainat yhdistämällä saat kuitenkin säästöön ylimääräistä, millä voit nopeuttaa velan takaisin maksamista.

 

Maksaako vuokraa vai ostaa oma asunto?

Tähän ei ole yhtä ja oikeaa vastausta, koska päätökseen vaikuttaa elämäntilanteesi.

Vuokra-asunnon etuna on aina, että et ole sidoksissa yhteen paikkaan, vaan voit nopeastikin muuttaa toiseen asuntoon tai paikkakunnalle.

Vuokra on mikä on, eikä siitä useinkaan voi tinkiä. Vuokrat suuremmilla paikkakunnilla ovat korkeita ja näin ollen ne haukkaavat suuren osan tuloista.

Oman asunnon ostaminen voi olla hyväkin sijoitus, jos paikkakunta on elinvoimainen ja asunnon sijainti hyvä.

Jokainen kuukausierä lyhentää asuntolainaa ja vuosien päästä asunto on kokonaan maksettu.

Asuntolainan korot voi vähentää verotuksessa (asuntolainan korkovähennys 2021).

VertaaLainaa.fi
Logo