Sähköpula talven aikana – miten säästää sähköä?

Sähköpula

Viime aikoina monessa kotitaloudessa on pohdittu, miten sähköpula tulee vaikuttamaan omaan arkeen ja miten sähköpulalta voitaisiin säästyä mahdollisimman pitkään? Myös kasvaneet sähkölaskut ovat aiheuttaneet huolta – miten säästää sähkössä?

Sähköä on tuotettava koko ajan yhtä paljon, koska sähkön kulutus on melko tasaista. Ainoastaan muutamat tunnit päivällä ja yöllä ovat vähemmän sähkökuormaa kuluttavia. Sähköpulalla tarkoitetaan tilannetta, jossa sähköä käytetään enemmän kuin mitä sitä pystytään tuottamaan tai tuomaan. Jos sähköpula on liian suuri tiettyinä aikoina, joudutaan kriittisempien kohteiden turvaamiseksi tekemään hallittuja sähkökatkoja. Sähköverkkojen mukaan hallitut sähkökatkot olisivat kestoltaan korkeintaan tunnin tai kahden mittaisia. Ennalta sovituilla sähkökatkoilla voidaan turvata koko Suomen laajuinen mahdollisesti pitkäkestoinen sähkökatkos.

 

Sähköpula voi syntyä monissa eri tilanteissa

Sähköpula on todennäköinen tilanteissa, jossa maassamme on ollut pidempikestoinen pakkasjakso tai heikkotuulinen sää. Sähköpula voi myös syntyä, jos voimalaitoksessa tai sähkösiirtoyhteydessä ilmenee vikaa. Päivän mittaan sähkön käytössä ilmenee myös käyttöpiikkejä, jolloin sähkönkäyttö on runsaampaa, myös nämä piikit voivat nostaa sähköpulan riskiä. Tällaisten tilanteiden minimoimiseksi kansalaisia on pyydetty kiinnittämään huomiota sähkön käytön ajankohtiin. Sähköntarve on yleensä suurimmillaan arkiaamuina klo 8 – 10 ja alkuiltaisin klo 16- 17 sekä 19 – 20 välisinä aikoina. Näinä aikoina, kun sähkön käyttöä pystyy hillitsemään, laskee se laajempaa sähköpulaa. Yksittäiset kansalaiset pystyvät paremmin tinkimään sähkön käytössään tiettyinä hetkinä, kuin esimerkiksi kaupat tai teollisuus, vaikka monessa yrityksessä sähkön käyttöä on saatu hyvin pienennettyä.

 

Sähkön säästäminen ehkäisee sähköpulaa

Sähköpulan syntymiseen voi vaikuttaa vähentämällä sähkönkäyttöä. Erityisen tärkeä on kiinnittää huomiota, milloin sähköä käyttää. Sähkön käytön huipputunteja ovat arkiaamut sekä alkuillat. Tällöin sähköpula on todennäköisin, joten näihin hetkiin toivotaan juuri maltillista sähkön käyttöä ettei sähkökatkoksia jouduttaisi edes hallitusti totetuttamaan.

Pienilläkin sähkönsäästötoimenpiteillä voi vaikuttaa asiaan, jos suuri joukko ihmisiä osallistuu sähkönsäästötalkoisiin. Kotitalouksia kannustaa säästämään sähköä myös kasvaneet sähkölaskut, jotka varsinkin sähkölämmitteisissä taloissa ovat nousseet ennätyskorkealle. Kodin suurimpia sähkön kuluttajia ovat lämminvesivaraaja, lämmitys ja sauna, mutta kiinnittämällä huomiota kaikkeen sähkön kulutukseen, pääsee parhaimpaan lopputulokseen sähkön säästämisessä.

 

Sähkössä säästäminen

Hyödynnä laitteiden aikaohjaukset.

Erityisesti paljon sähköä kuluttavat laitteet kannattaa aikaohjata niihin sähkönkulutushetkiin, kun sähköä tuotetaan edullisimmalla hinnalla. Yleensä nämä tunnit ovat yöaikana. Aikaohjauksella voi säätää esimerkiksi lämminvesivaraajan lämmittämään veden vain edullisimpina tunteina tai ladata sähköauto ainoastaan silloin kun sähkö on halvinta. Energiayhtiöllä on tarjota maksuttomia sähkön seurantapalveluja, joiden avulla pystyy katsomaan vuorokauden halvimmat sähköntuotantotunnit.

Kulutusseuranta auttaa sinua selvittämään, milloin sähköä kuluu kotona ja mihin aikaan sähkön käyttöä kannattaa vähentää, jotta sähkönkulutukseen saa säästöä.

 

Lämpöisen veden käytön vähentäminen.

Lämminvesivaraaja on kodin sähkösyöppö. Lämpöisen veden lämmittämiseen kuluu paljon sähköä. Vähentämällä lämpöisen veden käyttöä pystyy pienentämään sähkönkulutusta. Käy suihkussa ripeästi ja, jos pystyt alenna veden lämpötilaa.

Sauno energiatehokkaasti.

Sauno tehokkaasti ja ripeästi. Älä pidä kiuasta päällä kuin välttämättömän ajan ja sammuta kiuas heti saunomisen jälkeen. Vähennä tarvittaessa saunomista.

Vaihda hehkulamput led-lamppuihin.

Varmista, ettei valaisimissasi ole enää vanhanaikaisia hehkulamppuja. Vaihda lamput tarvittaessa led-valaisimiin.

 

Laajenna säästötoimet muuhunkin kuin sähköön

Sähkön säästämisen lisäksi voit säästää esimerkiksi lainanhoitokuluissa. Jos sinulla on maksettavana useampi laina, voit kilpailuttaa kaikki nykyiset lainasi uudelleen ja vaihtaa lainasi yhdistelylainaksi. Lainojen yhdistäminen ja lainojen kilpailuttaminen voi tuoda merkittävää säästöä lainanhoitokuluihisi.

Yhdistämällä ja kilpailuttamalla lainat voit säästää jatkossa korkokuluissa jopa useita satoja euroja. Lainojen yhdistämisessä velkamäärä ei pienene, vaan vaihtamalla useammat lainat yhdeksi lainaksi pääset lainojen päällekkäisistä kuluista eroon. Monen lainasopimuksen sijaan sinulla on jatkossa yksi lainasopimus, jonka mukaan maksat lainasta lainanhoitokulut.

Aloita lainojen kilpailuttaminen ja vertaa, minkä verran voit jatkossa säästää. 

VertaaLainaa.fi
Logo