Lainan siirto omaan pankkiin

Lainan siirto

Lainan siirto rahoitusyhtiöltä omaan pankkiin voi alentaa lainan korkoa. Noin 53 prosentilla suomalaisista on velkaa ja näistä suurin osa lapsiperheellisillä. Lainan ottaminen saattaa olla välttämätöntä, mutta mitä useampi erillinen laina on maksettavana, sitä enemmän niistä on maksettava myös moninkertaisia kuluja.  

Harva suomalainen ottaa kerralla yhden suuremman lainan eikä myöhemmin tarvitse lainaa muualta. Yleisempää on, että lainoja on kaksi tai useampi ja lainat on eri luotontarjoajilta. Aikuisiällä eteen tulee monenlaista ostettavaa ja maksettavaa, eikä kaikkien kulujen maksamiseen riitä pelkkä palkka. Auton ostoon tarvitsee autolainan. Asunnon hankintaan ja remontoimiseen suuremman asuntolainan tai remonttilainan. Häiden kuluihin tarvitsee kulutusluoton tai muun lainan. Lainat ovat myös tuotteina hyvin erilaisia ja eri tarkoituksiin otetut. Koska lainasopimukset on solmittu eri aikoina, eri luotontarjoajien välillä ajatellaan ettei lainojen yhdistäminen ole edes käytännössä mahdollista. Lainojen siirtäminen yhteen pankkiin tai lainantarjoajalle on kuitenkin täysin mahdollista ja monelta kantilta myös kannattavaa.

Lainojen yhdistäminen ja siirto yhteen pankkiin auttaa säästämään kuluissa ja yhdistelylainan vaihtamisen jälkeen talouden hallinta on huomattavasti helpompaa. Kun lainaa on maksettavana vain yksi, myös kulut ja korot maksetaan yhdestä lainasta. Yhdistelylaina tuo taloudellista tasapainoa, kun muistettavana on yhden lainan eräpäivä lainaehtoineen.

 

Miten laina siirtyy ilmoitetulle pankkitilille?

Kun lainasopimus on allekirjoitettu, lainaprosessi etenee seuraaviin vaiheisiin ennen kuin varat siirtyvät lainanhakijan ilmoittamalle pankkitilille. Allekirjoituksen jälkeen rahoituslaitos käy läpi viimeiset tarkastukset ja varmennukset. Tämä saattaa sisältää esimerkiksi hakijan luottotietojen viimehetken tarkistuksen ja mahdollisesti muiden ehtojen varmistamisen, jotka on mainittu lainasopimuksessa.

Kun kaikki tarkistukset on suoritettu ja rahoituslaitos on vakuuttunut siitä, että hakija täyttää kaikki ehdot ja vaatimukset, laina hyväksytään lopullisesti. Tämän jälkeen rahoituslaitos aloittaa varojen siirron hakijan ilmoittamalle pankkitilille.

Siirron nopeus voi vaihdella riippuen sekä rahoituslaitoksesta että siitä, minkä pankin tilille varat siirretään. Joissain tapauksissa, erityisesti jos lainanottajan pankkitili on samassa pankissa kuin rahoituslaitos, siirto voi tapahtua lähes välittömästi. Toisissa tapauksissa, kun kyseessä on eri pankit, siirtoon voi mennä yhdestä useaan arkipäivään.

Lisäksi on huomioitava, että tietyissä tilanteissa rahoituslaitos saattaa vaatia lisädokumentaatiota tai muita tietoja ennen varojen siirtoa, mikä voi viivästyttää prosessia. Onkin tärkeää, että lainanhakija pitää yhteyttä rahoituslaitokseen ja varmistaa, että kaikki tarvittavat asiakirjat ja tiedot ovat kunnossa.

Kun varat on siirretty, lainanhakija saa yleensä ilmoituksen siirron onnistumisesta. Tämä voi olla esimerkiksi sähköposti, tekstiviesti tai ilmoitus rahoituslaitoksen verkkopalvelussa.

 

Keskitä ja säästä – siirrä lainat yhteen pankkiin

Keskittämällä lainat yhdelle lainanmyöntäjälle maksat jatkossa vain yhdestä lainasta lainanhoitokustannukset. Pääsääntöisesti yksi suurempi laina tulee edullisemmaksi kuin monta pienempää lainaa. Lainojen yhdistäminen onnistuu siinä, missä uudenkin lainan hakeminen eli prosessi on melko yksinkertainen. Jonkin verran sinun kuitenkin täytyy nähdä vaivaa uuden yhdistelylainan saamiseen.

Laske nykyiset lainat yhteen – jotta yhdistelylainan hakeminen olisi mahdollista, tulee sinun laskea paljonko sinulla on velkaa maksettavana

Täytä lainahakemus – lisää hakemukseen summa, minkä tarvitse lainojesi yhdistämistä varten

Lainan kilpailuttaminen – lähettämäsi hakemus välitetään yli 25 pankille ja rahoitusyhtiölle kilpailutettavaksi

Vertaa lainatarjouksia – ensimmäiset lainatarjoukset saat vertailtavaksi jo muutaman minuutin kuluttua

Tarkastele ja valitse – ota vertailussa huomioon lainan kulut, korko ja lainaehdot. Kun sopiva laina löytyy hyväksy kyseinen lainatarjous

Maksa vanhat lainat – kun uusi laina on maksettu tilillesi, maksa kaikki nykyiset lainat pois

Ellet ole täysin varma, paljonko sinulla on lainaa maksettavana, pyydä nykyiseltä lainanmyöntäjältä saldoerittely, mistä näet tarkan jäljellä olevan avoimen lainasumman. On tärkeää, että maksat lainan jokaista senttiä myöten pois ettei lainaan kerry kuluja tai korkomaksuja enää jatkossa.

 

Mitkä lainat voi yhdistää?

Nykyisen lainan luottotyypillä ei ole väliä. Laina voi olla kulutusluotto, joustoluotto, pikalaina, erilaiset osamaksut tai luottokorttivelka.

Esimerkki:

Tainalla on kaikkiaan velkaa maksettavanaan 30 000 euroa. Velka koostuu autoliikkeestä otetusta 18 000 euron autolainasta sekä kahdesta pienemmästä lainasta, jotka on otettu muutama vuosi sitten remontoimiseen sekä ulkomaanmatkaa varten. Lisäksi Tainalla on luottokortilta maksettavana luottoa 3000 euroa, jonka hän haluaisi maksaa pois. Taina maksaa lainoja neljälle eri luotonmyöntäjälle ja varsinkin kahden pienemmän lainan korkokulut on suuret. Jokaiseen lainaan tulee lisäksi laskutuslisä ja tilinhoitomaksut.

Taina päättää täyttää VertaaLainaa – palvelussa lainahakemuksen. Lainahakemukseen Taina lisää olemassa olevien lainojensa yhteenlasketun summan ja valitsee yhdistelylainalle sopivan laina-ajan käyttäen apunaan lainalaskuria.

Jo saman päivän aikana Taina saa vertailtavakseen viisi lainatarjousta. Hän ottaa esille nykyiset lainasopimukset ja vertaa niitä uusiin tarjouksiin. Laskelmien jälkeen Taina päättää hyväksyä pankista tulleen lainatarjouksen. Kun laina on siirtynyt Tainan tilille, hän maksaa olemassa olevat lainat pois. Lainojen siirtäminen neljältä aikaisemmalta lainanmyöntäjältä sujuu ilman ongelmia.

Taina on tyytyväinen uuteen pankkilainaan, koska hän säästää uudella järjestelylainalla kuukautta kohden 185 euroa. Tuon summan hän on päättänyt laittaa säästöön ja aikoo palkita itsensä myöhemmin lomamatkalla.

 

Vakuudellinen vai vakuudeton laina?

Tämän lainanhakija saa itse päättää.

Vakuudellinen laina on pankille sekä rahoitusyhtiölle aina riskittömämpi vaihtoehto. Kun lainalla on kaksi yhteisvastuullista lainanhakijaa pienenee lainanmyöntäjän luottotappioriski. Tällöin pankki voi tarjota suuremmankin lainasumman pidemmällä maksuajalla hieman alhaisemmalla lainakorolla.

Henkilötakaajan tilalla vakuutena voi toimia myös lainanhakijan muu omaisuus, kuten omistusasunto tai mökki. Asunnon tai vapaa-ajan paikan ei tarvitse olla vakuuttaa vastaan velaton. Muu vakuus voi olla metsää, sijoituksia, rahastoja tai säästöjä.

Lainalle ei kuitenkaan aina ole mahdollista saada henkilötakaajaa tai muita vakuuksia, mutta tämä ei ole kuitenkaan lainan saannin esteenä. Palvelumme kilpailuttaa lainahakemuksen niiden pankkien ja rahoitusyhtiöiden kesken, jotka eivät vaadi lainalle vakuuksia. Lainaa palvelumme kautta ilman vakuuksia tai takausta voi hakea jopa 60 000 euroon saakka.

Lue lisää: Vertailussa vakuudellinen ja vakuudeton laina

 

Entä, jos lainaa on jo liikaa?

Yhdistelylainaa ei välttämättä saa, jos lainaa on kertynyt liikaa ja lainanottajan maksukyky on heikko. Yksikään rahalaitos ei myönnä henkilölle lainaa, jos hänellä on tiedoissa maksuhäiriömerkintä tai liikaa maksamatonta lainaa. Tällöin kannattaa ensisijaisesti ottaa yhteyttä velkojiin. Usein lainoihin on mahdollista saada lyhennysvapaata tai laina-ajan pidennystä. Jos velkakierre jatkuu pidempää, on syytä kysyä neuvoa Takuu- Säätiöstä tai talous-ja velkaneuvonnasta. Älä kuitenkaan anna taloudellisten ongelmien kasaantua, koska mitä aikaisemmin olet asialla, sen varmemmin saat talouden myös kuntoon. Asiaa pitkittämällä velkasumma kasvaa ja maksuvaikeus syvenee. Tämä johtaa enemmin tai myöhemmin luottotietojen menetykseen, joka tuo tullessaan uusia haasteita.

VertaaLainaa.fi
Logo