Lainaturva – turvaa lainan takaisinmaksuun

Lainaturva - VertaaLainaa.fi

Mikä on lainaturva?

Lainaturva on vapaaehtoinen henkilövakuutus lainanottajalle. Lainaturva auttaa lainanottajaa selviämään lainanmaksusta vakuutuksen kattamissa taloudellisesti haastavissa sekä yllättävissä elämäntilanteissa. Vakuutus tuo taloudellista turvaa esimerkiksi tilanteissa missä lainanottaja joutuu työttömäksi pidemmäksi aikaa tai sairastuu vakavasti. Tällaisiin äkillisiin tilanteisiin ei useinkaan osaa varautua taloudellisesti tarpeeksi kattavilla säästöillä. Lainaturva antaa vastaavissa tilanteissa turvan selvitä haastavista ajoista eteenpäin.

Lainaturvasta maksettava vakuutusmaksu vaihtelee eri pankkien ja rahoitusyhtiöiden välillä. Vakuutuksen osuus voi olla prosenttimääräinen tai vakuutuksen määrä on kiinteä kuukausi- tai vuosimaksu. Lainaturvan voi ottaa koko lainasummalle tai osalle lainasta. Vakuutuksen voi ottaa pelkästään yksi velallinen tai jos lainaa maksaa kaksi yhteisvastuullista lainanhakijaa, voi lainaturvan ottaa molemmat osapuolet. Vakuutuksen voi ottaa uudelle lainalle tai jo olemassa olevaan lainaan.

 

Miksi lainaturva kannattaa ottaa?

Elämäntilanteiden muuttuminen voi tapahtua yllättäen, vaikka kaikki tuntuisi olevan tällä hetkellä kunnossa. Laina-ajat ovat usein pitkiä, jopa 20 vuoden mittaisia. Tuona aikana voi joutua työttömäksi tai sairastua vakavasti. Miten lainan takaisinmaksun kanssa käy, jos menehdyt, sairastut vakavasti tai joudut pidemmäksi aikaa työttömäksi? Miten perheesi toimeentulo tällöin muuttuu?

Lainaturva on tarkoitettu tyypillisesti turvaamaan lainanottajaa tilanteissa, joissa hänen tulotasonsa laskee merkittävästä sairasloman tai työkyvyttömyyden vuoksi. Tällöin kuukausikorvaukset auttavat henkilöä selviämään lainan kuukausierien maksamisesta.

Lainaturvaa ei kannata ottaa hyvin pieneen lainaan, mutta mitä suuremmasta lainasta on kyse, sen suositeltavampaa lainavakuutuksen ottaminen on. Suuri laina tuo tullessaan aina suuremman riskin, koska jo pelkästään laina-aika on pitkä eikä pidemmällä aikavälillä voi tietää mitä elämässä tapahtuu. Tällaisia lainoja ovat muun muassa kulutusluotto, asuntolaina sekä suurempi autolaina. Kaikkeen kannattaa siis varautua.

Näitä asioita on hyvä miettiä, kun ottaa lainaa. Toki ikävien asioiden miettiminen ei ole koskaan mukavaa, mutta vastuullinen lainanottaja miettii myös lainaan kohdistuvat ikävät puolet. Lainaturvaa harkitessa on hyvä tarkistaa myös muut olemassa olevat vakuutukset. Onko sinulla jo ennestään tapaturma- tai henkivakuutus, joka mahdollisesti antaa turvaa lainan takaisinmaksuun? Lainavakuutuksen ehtoihin on aina syytä tutustua tarkemmin. Selvitä lainaturvasta muun muassa mitä vakuutus korvaa? Millaisissa tilanteissa vakuutuksesta on hyötyä? Täytäkö, sinä vakuutuksen ehdot?

 

Ota nämä asiat huomioon, kun mietit lainaturvan ottamista:

 • Lue tarkoin lainaturvavakuutuksen ehdot ja mieti onko vakuutus sinun tarpeisiisi sopiva.
 • Tarkista vakuutuskorvausten ehdot ja sisältyykö korvauksiin jonkinlaisia omavastuuaikoja tai rajoitteita.
 • Mieti otatko vakuutuksen yksin tai esimerkiksi yhdessä puolisosi kanssa. Usein vakuutuksen saa pariturvana edullisemmin.
 • Muista, että jos haluat samalla yhdistää lainat, yleensä olemassa olevat vakuutukset kyseisiin lainoihin päättyvät.
 • Mieti tarvitsetko tarjottavaa lainaturvaa, vai onko sinulla tällä hetkellä jo tarpeeksi kattavat vakuutukset lainan takaisinmaksun turvaksi.

 

Milloin lainaturvaa ei kannata ottaa?

Lainan takaisinmaksuturvaa ei kannata ottaa pieniin lainoihin, jotka maksetaan nopealla aikataululla takaisin. Tällöin lainaturva vain nostaa kuukausikuluja eikä vakuutuksesta hyödy mitään.

 

Kenelle lainaturva voidaan myöntää?

Tyypillisesti lainaturva voidaan myöntää henkilölle, joka täyttää seuraavat ehdot:

 • Vakuutuksen saajan tulee olla Suomen kansalainen tai pysyvästi Suomessa asuva henkilö.
 • Henkilön tulee olla vähintään 18-vuotias.
 • Hakijan on oltava työkykyinen ja terve. Tarkemmat määritelmät tähän löydät vakuutusselosteesta.
 • Hakijan tulee kertoa rehellisesti omasta terveydentilastaan ja siitä ettei tiedossa ole lomautuksia tai työttömyyttä.
 • Hakijan tulee olla ollut töissä tai yrittäjänä tietyn aikaa.

Jokainen vakuutusyhtiö määrittää vakuutuksensaajan ehdot itsenäisesti, joten yllä mainituissa kohdissa voi olla muutoksia vakuutustuotteesta riippuen.

Jos myöhemmin selviää, että hakija ei ole kertonut kaikkea oleellista terveydestään tai työllisyystilanteestaan, vakuutus voidaan irtisanoa.

 

Missä tilanteissa lainaturva korvaa?

Lainavakuutusten ehdot, rajoitukset ja omavastuuajat vaihtelevat eri vakuutusyhtiöiden kohdalla. Vakuutusehtoihin on tärkeää tutustua aina ennen vakuutuksen hyväksymistä.

Tyypillisesti lainaturva korvaa seuraavissa tilanteissa:

 • Sairauden tai tapaturman kohdalla
 • Työnantajasta johtuvat työttömyyden kohdalla (koskee palkansaajaa, ei yrittäjää)
 • Tapaturmasta johtuvan pysyvän haitan kohdalla
 • Kuolemantapauksen.

 

Mitä lainaturva ei korvaa?

Korvausta ei voi saada, jos:

 • henkilöllä on sairaus tai oire tai jokin muu mielenterveyden häiriö.
 • raskaus, synnytys, keskenmeno tai abortti
 • alkoholin, päihteiden tai huumeiden käyttö
 • lääkkeiden väärinkäyttö.

Korvausrajoitukset vaihtelevat jokaisen lainaturvavakuutuksen kohdalla. Tarkista vakuutusehdot myös rajoitusten kohdalta tarkemmin ennen vakuutussopimuksen allekirjoittamista.

 

Miten lainaturva irtisanotaan?

Vakuutuksen ottaja voi irtisanoa lainaturvan sopimusehtojen mukaisesti. Tarkista ennen sopimuksen allekirjoittamista millaiset ehdot koskevat vakuutuksen irtisanomista.

Lisää lainaturvasta MTV3 artikkelista.

 

Sinua saattaa kiinnostaa myös:

VertaaLainaa.fi
Logo