Milloin pankkikortti lapselle?

Pankkikortti lapselle

On vanhempien harkinnassa, koska lapselle hankitaan pankkikortti. Yhtä ja oikeaa ikärajaa tähän ei ole olemassa. Yhä harvempi käyttää enää käteistä ostoksia tehdessä, mikä näkyy myös lasten pankkikorttien yleistymisessä.

 

Pankkikortti lapselle vanhempien harkinnan mukaan

Yleisesti ottaen pankkikortti lapselle hankitaan, kun lapsi on 11 – 15 -vuotias. Kortin hankinta tulee ajankohtaiseksi, kun lapsi alkaa liikkumaan enemmän yksin kauppaan, harrastuksiin tai muihin vapaa-ajan rientoihin. Vanhemmat ovat lapsensa parhaita asiantuntijoita arvioimaan, koska lapsi on tarpeeksi kypsä pankkikortin käyttöön.

Käteisen hiipuminen näkyy selkeästi pankkikorttien kysynnässä lapsille, koska yhä harvemman huoltajan lompakosta löytyy pikkurahaa eväiden, leffalippujen tai pienten hankintojen ostoon. Kun lapsella on käytössään oma pankkikortti, on lapsen tilille helppo siirtää rahaa aina tarvittaessa sopiva määrä. Vanhempien on myös helpompi seurata lapsen rahan käyttöä, kun suurin osa ostoksista näkyy tiliotteelta.

Pankeilla on hieman toisistaan poikkeavat käytännöt, minkä ikäiselle lapselle pankkikortti voidaan myöntää. Esimerkiksi Nordeassa ei ole ikärajaa ollenkaan, S-pankissa ikäraja on 12 vuotta ja Osuuspankissa, Säästöpankissa sekä Danske Bankissa ikäraja on 15 vuotta. Ennen kortin hankintaa kannattaakin tutustua pankkien tarjoamaan pankkikortteihin tarkemmin. Pankkivertailun myötä osa huoltajista on päättänyt myös itse vaihtamaan pankkiasioinnin toiseen pankkiin Suomessa.

Lapsella voi olla myös useampi tili. Toinen tili, mihin lapselle säästetään ja toinen tili lapsen omaan käyttöön. Tili mihin on yhdistetty pankkikortti voi olla ns. käyttötili mihin siirretään rahaa vain tietty summa, jonka lapsi voi tarvittaessa käyttää pieniin ostoksiin. Tilille voi siirtää esimerkiksi osan lapsilisästä. Pankkikorttiin on mahdollista asettaa myös käyttörajat kortin ottamisen yhteydessä.

 

Pankkikortin käytön opettaminen lapselle

Lapsi tulee opettaa pankkikortin ja ylipäätään rahan käyttöön jo nuorena. Tämä on keskeinen taito omaa aikuisiän elämää ajatellen. Moneen pankkikorttiin on ladattavissa maksuton sovellus, jonka avulla lapsi voi seurata omaa rahan käyttöään ja tarkistaa tilinsä saldon. Tällaisia sovelluksia löytyy esimerkiksi Osuuspankilta- OP junior  sekä Danske Bankilta – MunRahat.

Ensimmäinen pankkikortti lapselle usein on Visa Electron tai Visa Debit – kortti, jotka ovat varmentavia kortteja. Tämä tarkoittaa, että maksun yhteydessä tilille tehdään katevarmennus, jolloin tilin saldoa ei ole mahdollista ylittää. Kortilla voi maksaa ostoksia kaupassa ja nostaa rahaa automaatista, kunhan vain tunnusluku on lapsella tarkasti mielessä. Lapselle kannattaa opettaa, ettei tunnuslukua saa antaa ulkopuolisen tietoon, ei edes kavereiden.

Pankkikorttiin voi asettaa myös päiväkohtaisen käyttörajan, jolloin nostoja voi tehdä vain tiettyyn euromäärään saakka. Vuorokausikohtainen käyttöraja voi olla esimerkiksi 20 – 50 euroa. Tällöin tililtä ei voi nostaa rahaa vuorokaudessa enempää kukaan. Tämä antaa turvaa myös tilanteisiin, missä ulkopuolinen henkilö on saanut lapsen pankkikortin ja tunnusluvun käyttöönsä.

Jos pankkikortti menee hukkaan, tulee lapsen ilmoittaa asiasta heti vanhemmilleen, joiden tulee ottaa yhteyttä pankkiin.

Lapselle kannattaa kertoa ettei pankkikorttia saa esitellä sosiaalisessa mediassa. Kortin tiedot saattavat sitä kautta päätyä vääriin käsiin.

 

Pankkikortin hankkiminen lapselle vaatii molempien vanhempien suostumuksen

Pankeilla on hieman erilaiset käytännöt pankkikortin myöntämisessä lapselle. Yksi asia on kuitenkin kaikkien pankkien kohdalla sama – pankkikortin myöntämiseen vaaditaan molempien vanhempien suostumus. Jos toinen vanhemmista ei pääse paikalle, täytyy pankkivirkailijalle esittää poissaolevan osalta valtakirja, jolla hän on valtuuttanut toisen huoltajista ottamaan lapselle pankkikortin. Vanhemmilla sekä lapsella tulee olla mukana myös henkilöllisyystodistus tai passi, jolla varmennetaan asianosaisten henkilöllisyydet.

Nordea pankissa lapselle voi ottaa pankkikortin verkkoasioinnin kautta. Danske Bank, Osuuspankki, Säästöpankki sekä S-Pankki vaatii asioinnin pankkikonttorissa.

VertaaLainaa.fi
Logo